Стан річки Бистриця в межах Бобровицької територіальної громади

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Екоінспекції у Чернігівської області проведено обстеження водної поверхні і прибережної смуги річки Бистриця на території Бобровицької територіальної громади Ніжинського району Чернігівської області.

 

Під час обстеження фахівцями відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено відбір проб води з річки Бистриця для проведення досліджень поверхневих вод, що в результаті встановило факт підвищеного вмісту забруднюючих речовин, а саме: хімічне споживання кисню (ХСК) (89,7 мг/дм3 при нормі 30,0 мг/дм3) та азоту амонійного (4,97 мг/дм3 при нормі 2,0 мг/дм3). По іншим показникам гідрохімічні показники річкової води знаходилися в межах нормованих показників для вод господарсько-побутового використання.

 

Перевищення вмісту органічних речовин за ХСК та показників азотної групи характерні для паводкового періоду, коли підтоплюються значні території та до річок надходять чималі об’єми вод з великих площ водозабірних територій, в тому числі з об’єктів населених пунктів, сільськогосподарських ділянок. В порівнянні з осіннім періодом за час весняного паводку відбулось оновлення водної маси та покращення гідрохімічного стану водойми.

 

Річка Бистриця являється зарегульованою водогосподарською системою з побудованим каскадом руслових ставків в кількості 8 штук, у складі яких функціонують гідротехнічні споруди, які перебувають у незадовільному стані (відпрацювали свій амортизаційний термін та не виконують функцію регулювання в проєктному режимі). На річці спостерігаються застійні явища, замулення, місцями відсутність водотоку, по береговій лінії наявне заростання болотною та чагарниковою рослинністю. Межі прибережної захисної зони водного об’єкту не затверджені, в натуру не виділені.

 

З метою покращення стану річки Бистриця необхідне здійснення комплексу заходів щодо збереження водності річки і охорони її від забруднення, серед яких:

·проведення природоохоронних робіт з розчищення русла річки від мулу та сміттєвих  наносів;

·проведення капітального ремонту гідротехнічних споруд та розчистки водойм;

·створення водоохоронних зон з комплексом агротехнічних, лісомеліоративних;

·гідротехнічних, санітарних та інших заходів.

 








ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці