Тхір лісовий Mustela putorius Linnaeus

Клас – Ссавці;

тип – Хордові

ряд – Хижі;

родина – Куницеві.

Один з 20-ти видів роду; один з 6-ти видів роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду: Неоцінений.

 

Тхір лісовий, науково відомий як Mustela putorius Linnaeus, є одним з найцікавіших мешканців лісових угідь. Ця хижа тварина належить до родини Куницеві (Mustelidae), класу Ссавці (Mammalia) і відома своєю неперевершеною вправністю.  Зустрічається у відкритих біотопах з заростями чагарників, в берегових урвищах, ярах, острівних і байрачних лісах, садах, парках, в агроценозах поблизу населених пунктів, в лісосмугах.

 

Характеризуючи зовнішній вигляд тхора лісового, слід відзначити його довге, гнучке тіло довжиною - 36-48 см, яке дозволяє йому легко рухатися під час полювання в умовах густого лісу, хвіст короткий, 8,5-17 см, а маса тіла становить - від 1 до 1,7 кг. Його коротке, але густе хутро має чорно-бурий відтінок, що дозволяє йому злитися з оточуючим середовищем та заховатися в тіні лісу. Великі чорні очі тхора лісового володіють відмінним зором, що робить його відмінним мисливцем.

 

Ця хижа тварина веде переважно нічний спосіб життя, особливо активниа у місячні ночі. На полюванні переміщується великими стрибками, обстежуючи різні схованки. Живиться дрібними ссавцями, птахами. Тхір є відмінним мисливцем на земноводних, плазунів, при нагоді поїдає рибу, рослинний корм,  а із зайвої здобичі робить запаси.. Його дієвість у полюванні та спритність у використанні своїх здібностей роблять його одним з найбільш успішних хижаків.

 

Статевої зрілості досягає у 10-11-місячному віці. Парування відбувається, в основному, у лютому-квітні, а вагітність триває 40-42 дні, малята народжуються в травні-червні, зрідка в серпні. Виплод: 2-11, частіше 4-8 малят. Восени сімейні групи розпадаються, і тварини займають індивідуальні ділянки.

 

Цікаві факти!

     ·     Однією з особливостей тхора лісового є його пахучі залози, які виділяють рідину з характерним ароматом. Цей запах відомий як "мускус" і використовується тхором при його переслідуванні.

     ·        За одну ніч долає 5-10 км полюючи на здобич.

     ·        Всі тхори народжуються з хутром білого кольору.

 

Тхір лісовий, занесений до Червоної книги України з природоохоронним статусом «неоцінений»,  Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, і ІІІ додатку до Бернської конвенції, він є невід'ємною складовою наших лісових екосистем, його присутність сприяє збереженню біорізноманіття та допомагає підтримувати рівновагу серед  природного світу.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці