Як весняна повінь впливає на екосистеми водних обʼєктів

На даний час в Чернігівській області проходить весняна повінь. Річки, які протікають територією області вийшли з берегів і підтопили значні площі.

Повінь, як і будь яке стихійне лихо, створюють загрозу погіршення стану екологічної безпеки та санітарно-епідеміологічної ситуації. Під час повені  підтоплюються великі  території,  під водою опиняються потенційні джерела забруднення — сміттєзвалища, вигрібні ями,  склади з агрохімікатами, сховища небезпечних відходів, каналізаційні споруди. У потоках води  усе це перемішується, потрапляє до колодязів, заливає вулиці, подвір’я, городи. Потім разом з овочами або фруктами, які там вирощують та питною водою  шкідливі речовини потрапляють у людський організм.

Значної шкоди повені завдають екосистемам водних об’єктів. Потрапляння в басейни річок великої кількості зважених частинок підвищує каламутність води, призводить до утруднення дихання риб та інших водних організмів. Змивання з поверхні ґрунту агрохімікатів, біологічних відходів, нафтопродуктів та потрапляння їх у річку спричинюють забруднення поверхневих вод.

Оскільки поверхневий і підземний стоки є взаємопов’язаними, токсичні речовини зрештою потрапляють у ґрунтові води і загрожують отруєнням місцевим мешканцям. Крім цього, загиблі тварини можуть певний час перебувати в річках після стихійного лиха і створювати джерело забруднення надзвичайно токсичними речовинами. Щоб уникнути негативних наслідків під час повені необхідно постійно контролювати концентрації забруднюючих речовин у водних об’єктах.

Також великих збитків повені завдають лісовому, водному та сільському господарству, оскільки інтенсифікуються ерозійні процеси, розмивається поверхня ґрунту, замулюються заплавні землі.

З метою попередження забруднення та засмічення водних об’єктів Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звертається:

1.     До органів місцевого самоврядування з проханням провести роботи по очищенню берегів від стихійних сміттєзвалищ  та забезпечити здійснення контролю за використанням водних об’єктів;

2.     До населення з проханням бути вкрай небайдужими до об’єктів довкілля та не допускати їх забруднення, що може стати причиною надзвичайних ситуацій, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв.

Відновимо та збережемо довкілля разом!

  









ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці