За минулий тиждень вогнеборцями було ліквідовано 68 пожеж в природних екологічних системах

З початком літа стрімко збільшується кількість пожеж, лише за минулий тиждень (23 – 30 травня) за інформацією Головного управління ДСНС у Чернігівській області вогнеборцями було ліквідовано 68 пожеж в природних екологічних системах.

Станом на 30-31 червня в Чернігівській області продовжує триматися висока температура повітря, тож є ймовірність виникнення надзвичайного рівня пожежної небезпеки, а саме 5 класу. Через такі погодні умови та відсутності відповідальності громадян, відбуваються загоряння на відкритих територіях та у природних екосистемах, які важко виявити у початковій стадії.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає громадян бути обережними з вогнем, не спалювати суху рослинність, а при перебуванні у лісовій місцевості дотримуватись правил пожежної безпеки.

Нагадуємо, що за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена, як адміністративну, так і кримінальна відповідальність.

·        Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 5 400 до 9 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

·        Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Також під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій. 

Дбайте про довкілля, не порушуйте закон та не провокуйте пожеж на відкритих територіях.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці