Змієїд Circaetus gallicus

Клас — Птахи;

Тип – Хордові;

ряд — Соколоподібні;

родина — Яструбові.

Один з 4-х видів роду; єдиний вид роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду: Рідкісний.

Змієїд гніздиться переважно в лісовій зоні, включаючи лісову смугу гір, та в лісостеповій, але зустрічається і в степовій — там, де є будь-яка деревна рослинність. Його ареал проходить через зазначені природні зони Євразії від Західної Європи до Монголії, а також Північну Африку. В Україні постійно гніздиться у лісовій та лісостеповій смугах, у горах Криму і Карпатах, рідко — у лісах степової зони. Найбільше птахів у гніздовий час зосереджено в Поліссі. Європейську гніздову популяцію оцінено у 8,4–13 тисяч пар. Чисельність української популяції стала поступово зменшуватися ще у середині ХХ століття. Станом на 2000 рік вона оцінена в 30–40 пар, але вже в 2004 році — в 250–300 пар, що пов’язано з проведенням детальніших наукових досліджень.

Змієїд є перелітним птахом, тому з’являється в кінці березня — на початку квітня. На зимівлю відлітає у вересні — на початку жовтня. Перебування виду пов’язане з двома типами біотопів: на північному з вологими лісами, які межують з відкритим ландшафтом, де тримається багато змій та амфібій; на південному — з сухими угіддями, де також зосереджено багато рептилій.  Пару створює раз і назавжди. Самки і самці однакового розміру і забарвлення. Одна і та сама пара багато років повертається на стару гніздову ділянку і кілька років використовує те саме гніздо. Гнізда будує на деревах на висоті 10-23 метрів. У кладці 1 яйце, яке з’являється наприкінці квітня — на початку травня. Насиджування триває до 48 діб. Пташеня перебуває у гнізді до 2,5 місяців.  Пташеня вигодовують обидва батьки. Молоді птахи після вильоту ще довго тримаються в районі гнізда, спочатку з батьками, що продовжують їх годувати, а пізніше — самостійно. Статевозрілими стають на 3–4 році життя. Починає мігрувати у вересні, поодинці або парами. Живиться рептилиями, зрідка — амфібіями і дрібними ссавцями.

Маса тіла змієїда — до 2,3 кг, довжина тіла — до 720 мм, розмах крил — до 1850 мм. У дорослого птаха верх сірувато-бурий або бурий, шия спереду і воло бурі або білі з бурими плямами, як і решта низу, на світлому споді крил чорнобурі смуги, хвіст з темними поперечними смугами, дзьоб темно-сірий, восковиця і ноги блакитно-сірі, райдужна оболонка ока жовта. Молодий птах має блідіше забарвлення, темних плям на нижній частині тулуба менше.

На чисельність виду негативно впливає знищення старих ділянок лісу, де гніздиться цей птах, знищення біотопів полювання, відстріл птахів для так званими «мисливцями» та браконьєрами. Для покращання охорони необхідні: збалансоване ведення лісового господарства, створення мікрозаказників радіусом 0,5 км навколо гнізд, створення штучних гніздівель, посилення контролю за незаконним відстрілом.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: В Україні під час гніздування охороняється Поліському, Рівненському, Кримському природних заповідниках, Карпатському біосферному заповіднику, Деснянсько-Старогутському національному природному парку. Вид перебуває під охороною Червоної книги України (статус - рідкісний), Бонської та Бернської конвенцій, конвенції CITIES, Угоди AEWA та Директиви ЄС про захист диких птахів.

Цікавий факт: Режим дня змієїда залежить від способу життя плазунів і тому відрізняється від добової активності інших хижих птахів. На полювання він відправляється пізніше, коли на зігрітих сонцем місцях з’являться змії, та раніше закінчує за інших хижаків. «Робочий день» змієїда (8—9 годин) майже вдвічі коротший, ніж у більшості денних хижих птахів (16—17 годин). Полює зазвичай один,  але іноді птахи однієї пари з'являються в своєму мисливському районі разом і полюють на деякій відстані один від одного. Помітивши здобич, змієїд на деякий момент зупиняється у повітрі, розпустивши хвіст і тріпочучи крилами, а потім з напівскладеними крилами і витягнутими вперед лапами швидко знижується й кидається на здобич. Спійману тварину несе в лапах і з’їдає її десь поблизу від місця полювання на будь-якому підвищенні.





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці