Проведено інструментально-лабораторний контроль гідрохімічного складу річки Остер

Фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Чернігівській області в ході розгляду звернення здійснили обстеження та відібрали проби води з річки Остер на території Остерської та Козелецької територіальних громад. В результаті встановлено підвищену концентрацію забруднюючих речовин в пробах відібраних вод по вмісту органічних речовин за хімічним споживанням кисню (ХСК) 51,0 мг/дм3 при нормі 30,0 мг/дм3. Вміст розчиненого кисню в річковій воді знизився до критичних показників 1,4 мгО2/дм3 (при нормі 4 мгО2/дм3). Показники інших забруднюючих речовин знаходилися в межах нормативних значень.

Показники хімічного споживання кисню (ХСК) та біологічного споживання кисню (БСК) найбільш показово характеризують склад та властивості поверхневих вод, це умовні величини, які свідчать про забруднення води органічними та неорганічними речовинами, що окислюються.

Природна водойма є біологічно збалансованою екологічною системою, налаштованою на самоочищення і самовідновлення. Цей природний стан біологічного балансу може бути порушений як в результаті природного старіння водоймища, так і в результаті штучного забруднення водойми органічними речовинами і поживними елементами. При розкладанні органічні речовини інтенсивно забирають з води розчинений кисень, при цьому виділяючи у воду продукти розпаду. Надлишок органічних речовин і поживних елементів призводить до порушення біологічної рівноваги і пригнічення біологічного самоочищення водойми. Недостача кисню призводить до літніх заморів риби та інших гідробіонтів, а також гальмує процеси самоочищення і мінералізації органічних речовин.

Екологічний стан водойм тісно пов’язаний з господарською діяльністю людини. Аналізуючи ситуацію, основними причинами незадовільного стану поверхневих водних об’єктів є недотримання режиму господарської діяльності в прибережних захисних смугах, які є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

·   розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

·       зберігання та застосування пестицидів і добрив;

·        влаштування літніх таборів для худоби;

· будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій, майданчиків для занять спортом на відкритому повітрі, об’єктів фізичної культури і спорту, які не є об’єктами нерухомості), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

·     миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

· влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

· випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області в черговий раз наголошує, що свідоме використання природних ресурсів впливає на наше майбутнє. Вода – одне з найбільших багатств природи отож охорона і її раціональне використання повинні бути в пріоритеті кожної країни.

 



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці