До бюджету стягнуто понад 5 тисяч грн внаслідок використання земель водного фонду не за цільовим призначенням

3 роки знадобилося для того, щоб одне з підприємств Чернігівської області сплатило збитки, завдані порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

До відома: в травні 2020 року здійснено захід державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на території Куликівського району Чернігівської області, стосовно розорювання земель в межах прибережної захисної смуги річки Десна біля с. Кладьківка Куликівського району.

Під час перевірки встановлено, що в нормативній прибережній смузі річки Десна (100 метрів) здійснюється використання земельних ділянок для вирощування сільськогосподарських культур Фермерським господарством «Північ Агро», що є порушенням вимог статей 60, 61, 96 Земельного кодексу України та  статей 88, 89 Водного кодексу України.

За результатом виявлених порушень, до адміністративної відповідальності притягнуто керівника ФГ «Північ Агро», який допустив порушення правил використання земель в частині невиконання природоохоронного режиму використання земель водного фонду та здійснено розрахунок збитків, заподіяних державі. Для добровільної сплати шкоди, заподіяної державі в результаті використання земель не за цільовим призначенням ФГ «Північ Агро» направлено  претензію на суму 5 116 грн. Проте, завдану шкоду в добровільному порядку не відшкодовано.

Державна екологічна інспекція у Чернігівські області звернулась до суду з позовом до ФГ «Північ Агро»  стягнути шкоду внаслідок використання земель водного фонду не за цільовим призначенням, який задоволено повністю, а кошти спрямовано до бюджету.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області в інтересах держави в особі Куликівської селищної ради договір оренди  з ФГ «Північ Агро» розірвано з підстав нецільового використання визначеної земельної ділянки.

Інформуємо!

В межах водоохоронних зон виділяють прибережні захисні смуги, що створюються з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності. Розорювання прибережних захисних смуг призводить до деградації цих важливих екосистем. Тому, для збереження природного середовища та запобігання негативного впливу на водні об’єкти, необхідно дотримуватися правил щодо охорони прибережних захисних смуг.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці