Відбулося обговорення презентації

Сьогодні, в приміщенні Державної екологічної інспекції у Чернігівській області начальник Екоінспекції Сергій ЖУК презентував колективу проєкт реформи Державного екологічного контролю в Україні, метою якої є змістити фокус з режиму очікування скарг і точкових візитів на підприємства на попередження шкоди та збереження природних екосистем. Це не тільки змінює філософію системи держекоконтролю, але й спрямовує наш розвиток як держави до західного світу.

Стратегія реформування державного екоконтролю — це проєкт реформи екологічного нагляду, який розробила Державна екологічної інспекції України. Завдяки йому українська система екоконтролю має перебудуватись за європейським зразком. Реалізація Стратегії здійснюватиметься 2 етапами: перший етап – 2024– 2026 роки, другий етап – 2027–2028 роки. На кожному етапі передбачається затвердження та виконання операційних планів, які визначатимуть заходи з виконання завдань для досягнення стратегічних цілей Стратегії.

Стратегічні цілі державного екологічного контролю є:

1.  Орієнтованість системи державного екологічного контролю на попередження погіршення стану навколишнього природного середовища.

2. Створення системи пропорційної та невідворотної відповідальності за шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу та алгоритму усунення наслідків завданої шкоди.

3.   Висока інституційна спроможність та доброчесність органів державного екологічного контролю.

4. Подолання наслідків збройної агресії російської федерації для навколишнього природного середовища, відновлення екосистем України під час війни та у повоєнний період, забезпечення відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу та відновлення втрачених екосистемних послуг.

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області було створено робочу групу з питань вивчення та аналізу проєкту Стратегії реформування системи державного екологічного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів в Україні для подальшого надання пропозицій в межах її компетенції.  

На засіданні з обговорення майбутньої реформи у форматі ZOOM-конференції також взяли участь представники сільських, селищних рад, старости, депутати міських та обласних рад. 





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці