Проведено інструментально-лабораторний контроль гідрохімічного складу річки Стрижень

До Державної екологічної інспекції у Чернігівській області постійно надходять звернення від мешканців міста Чернігів щодо екологічного стану річки Стрижень, в тому числі через застосунок «Екозагроза». На минулому тижні під час розгляду одного з таких звернень Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області проведено обстеження прибережної зони та водної поверхні річки Стрижень в межах міста Чернігова.

За результатами досліджень поверхневих вод встановлено, що гідрохімічні показники води в річці Стрижень знаходяться в межах встановлених нормативів для водних об’єктів господарсько-побутового використання. За виключенням перевищення концентрації органічних речовин по вмісту ХСК (46 мг/дм3, при нормі 30 мг/дм3). Показники хімічного споживання кисню (ХСК) та біологічного споживання кисню (БСК), це умовні величини, які свідчать про проходження в річковій воді процесів окислення органічних та неорганічних речовин, що напряму пов’язано з паводком та підтопленням берегової зони.

В ході обстеження прибережної зони та водної поверхні річки Стрижень в межах міста Чернігова встановлено захаращення берегів та водного дзеркала річки сміттям, рослинними рештками  та господарсько-побутовими відходами. Враховуючи зазначене, з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, загибелі водних біоресурсів, забруднення об’єктів довкілля та покращення гідрохімічного стану річки Стрижень Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області надіслано лист-вимогу Чернігівській міській раді, щодо проведення заходів по впорядкуванню прибережної зони та водної поверхні річки Стрижень в межах міста.

Основними шляхами вирішення питання оздоровлення річки Стрижень є впровадження наступних заходів:

-                     припинення надходження до водойми неочищених зливових вод;

-                     вирішення питання про будівництво локальних очисних споруд;

-                     заборона будівництва у водоохоронній зоні;

-        підвищення рівня екологічної свідомості та екологічної культури населення міста та інших населених пунктів розташованих на берегах водного об’єкту.

       





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці