3 липня – День без поліетилену

Сьогодні, 3 липня у всьому світі відзначають Всесвітній день без поліетилену, метою якого є формування екологічною поведінки та світогляду населення, привернення уваги до проблеми забруднення довкілля, як наслідок надмірного використання одноразових пакетів. Викинуті пакети не піддаються біологічному розкладанню і залишаються в навколишньому природному середовищі на тривалий час, створюючи стійке забруднення водойм і ґрунтів, що завдає шкоди флорі та фауні. Шкодить поліетилен і здоров’ю людини, виділяючи токсичні сполуки і викликаючи різні захворювання.

Першим кроком на шляху до зменшення негативного впливу на довкілля є відмова від пластикових пакетів на користь багаторазових сумок з тканини, паперових пакетів або інших екологічних альтернатив. Підтримка екологічних ініціатив, таких як участь у місцевих заходах з очищення довкілля від пластикового сміття, також є ефективним способом зробити свій внесок. Нарешті, переробка пластику є ключовим елементом у боротьбі з забрудненням: якщо у вашому регіоні є така можливість, обов'язково віддавайте пластик на переробку, щоб зменшити кількість сміття і сприяти повторному використанню матеріалів.

Важливо зазначити, що будь-яка природоорієнтована подія чи акція – це лише цеглинка у тривалому процесі формування екологічної культури та свідомості кожної людини і всього суспільства. Ми маємо прагнути, щоб екологічні звички і дії були не одноразовими, а щоденними та усвідомленими.

 

Зробимо нашу планету чистішою!

 

Довідково:

Україна понад 2 роки тому зробила важливий крок у напрямку зменшення споживання пластикових пакетів, підписавши Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Заборона діє на розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг в Україні. Також заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Водночас, заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, що відповідають європейським стандартам. Відтоді, за інформацією Міністерства економіки, українці зменшили використання пластикових пакетів, залежно від різновиду, на 40-90%.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці