7 липня- День працівника природно-заповідної справи

В Україні створено десятки природних заповідників, національних та регіональних ландшафтних парків, сотні заповідних урочищ, заказників та пам'яток природи. І саме працівники природно-заповідної справи щодня забезпечують підтримання унікальних природних територій, дбають про чистоту довкілля аби зберегти природні скарби і показати їх світові. У пріоритеті їх роботи – любов до навколишнього світу та збереження довкілля.

Природно-заповідний фонд України є справжньою «скарбницею» національної природи, що об'єднує найцінніші природні резервати нашої країни. До його складу входить безліч унікальних екосистем: ліси, степи, болота, гори, скелі, печери, річки, моря, заплави та навіть ландшафти.

Природно-заповідний фонд Чернігівщини складають 8 категорій об’єктів:

·  Ічнянський (площею 9665,8 гектарів) та Мезинський (площею 31035,2 гектарів) національні природні парки, частина національного природного парку «Залісся» (площею 1287,5 гектарів);

·     регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» (78753,95 гектарів), регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» (6122,6991 гектарів), регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» (площею 168,7 гектарів);

·        461 заказник;

·        139 пам’яток природи;

·        19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва;

·        53 заповідні урочища;

·        дендропарки «Тростянець» загальнодержавного значення та «Прилуцький» місцевого значення;

·        Менський зоопарк загальнодержавного значення.

Природні комплекси та об'єкти мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну цінності та виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу.

Тож вітаємо колег зі святом! Бажаємо Вам міцного здоров'я, витримки, світлих ідей та наснаги в усіх Ваших зусиллях. Нехай Ваша віддана робота принесе значні успіхи у справі збереження та популяризації природних багатств України, сприяючи їх захисту та поширенню знань про ці унікальні екосистеми серед широкої громадськості.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці