Йорж носар Gymnocephalus acerinus

08.07.2024 Рубрика "Дивовижний світ Червонокнижних тварин Чернігівщини"

Клас — Променепері риби,

ряд — Окунеподібні,

родина — Окуневі.

Один з 4-х видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду: Зникаючий

Ареал виду та його поширення в Україні: Басейни Дністра, Пд. Бугу, Дніпра, Дону, Кубані. В Україні ареал охоплює Середній Дністер, Дністровське водосховище, бас. Дніпра, Сів. Донець.

Йорж носар - це риба, яка віддає перевагу річковим водоймам з швидкою течією та широкими піщаними або кам'янистими перекатами. Вона населяє низькі, не круті береги і активна переважно в присмерковий час та вночі. Цей вид дуже чутливий до кисню у воді. Статеву зрілість досягає він у віці 3-4 років і має значну плодючість, що може сягати 20-30 тисяч ікринок.

Нерест відбувається порційно. Перший цикл нересту відбувається у початку квітня при температурі води 6-8°C, а другий - у травні при 12-14°C. Риби нерестяться малими зграями і відкладають ікру на перекатах з швидкою течією або на піщаному та кам'янистому дні. Ікра має клейку консистенцію. Дорослі особини живляться водяними комахами, личинками комарів, іншими комахами, червами, ракоподібними, молюсками, ікрою та мальками інших риб.

Тіло йоржа носара є видовженим, невисоким і стиснутим з боків. Характеризується клиноподібною головою і видовженим рилом. Рот невеликий і висувний, з багатьма дрібними зубами на щелепах. Спинний плавець складається з двох частин, з'єднаних між собою. Хвостовий плавець має невелику виїмку. На зябрових кришках знаходяться слабкі загострені шипи, а по передніх і нижніх краях передкришок - гострі шипи.

Дорослі особини досягають довжини до 20 см і ваги до 200 г. Тривалість їхнього життя становить 8-10 років. Верх тіла має жовтавий колір з бурувато-зеленавим відливом на спині і боках, а черево - біловасте. На спині, боках тіла та перетинках передньої колючої частини спинного плавця виділяються чітко окреслені округлі чорні плями. Хвостовий плавець має сіруватий колір, а решта плавців - світло-біловаті.

Йорж носар часто зустрічається в одиночку, а в деяких річках зник. Це стало наслідком знищення його природних середовищ через зміни в гідрологічних, хімічних та біологічних режимах водойм, спричинених гідротехнічним будівництвом, а також через забруднення води та надмірний вилов.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесений до списків Міжнародного союзу охорони природи та природних ресурсів. Охороняється у Дніпровсько-Орільському та частково у Луганському природному заповіднику та у регіональних заказниках Донецький і Деркульський. Треба виявляти нові місця перебування і брати їх під державну охорону.

Цікавий факт:

Ця риба має дуже розвинене відчуття смаку. Вона може відчувати і розрізняти харчі, навіть якщо вони розташовані у значній відстані від неї, завдяки особливим хімічним рецепторам на своїй шкірі. Таке відчуття допомагає йоржу носару знаходити їжу навіть у водному середовищі з обмеженою видимістю.

 



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці