Пожежонебезпечний період потребує особливої уваги !

У Чернігові 30 червня 2024 року зафіксували новий температурний рекорд. Стовпчики термометрів цього дня сягнули +31,7°C. Підвищення температурних показників не лише завдають дискомфорту людям, а впливає, на все природне  середовище, посухи, пожежі та зневоднення природних територій.

У природі найбільше розповсюдження вогню виникає під час сприятливих кліматичних та погодних умовах, у техногенній сфері нехтуванням правил експлуатації приладів.

Пожежонебезпечний період – це частина року, коли виникають пожежі в природних екосистемах та сільськогосподарських угіддях (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву). Для попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, в тому числі лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, торфовищах, та ін. населенню області потрібно дотримуватись певних правил поведінки.

Особливої уваги потребує питання дотримання органами місцевого самоврядування заходів направлених на недопущення ситуацій щодо недотримання правил екологічної та пожежної небезпеки на сміттєзвалищах побутових відходів (місця видалення відходів), що може призвести до їх горіння та забруднення довкілля на підпорядкованих територіях.

Нормами Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, зокрема обов’язок забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єкти оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є  джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу на території підприємств, установ, організацій  і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

В переважній більшості сміттєзвалищах побутових відходів (місця видалення відходів) експлуатуються комунальними підприємствами.

Відповідно до приписів статті 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Органам місцевого самоврядування, а також підприємствами, що експлуатують сміттєзвалища необхідно, в тому числі і в цей особливий період, вжити необхідних заходів з охорони довкілля, а також недопущення випадків горіння на сміттєзвалищах побутових відходів (місця видалення відходів) на підпорядкованих територіях.

Якщо ви стали свідком надзвичайної події, яка може бути кваліфікована, як порушення у сфері природоохоронного законодавства, просимо інформувати Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області шляхом звернення (за номером телефону - 0462-651-362) або через застосунок «ЕкоЗагроза» https://ecozagroza.gov.ua/.

 

Будьте обачними і відповідальними, бережіть багатство, яке дарує нам природа!



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці