Мишівка лісова (Sicista betulina)

15.07.2024 Рубрика "Дивовижний світ Червонокнижних тварин Чернігівщини"

Клас — Ссавці (Mammalia)

Ряд — Гризуни (Rodentia)

Родина — Мишівкові (Sminthidae)

Один із 23-х видів роду; один із 4-х видів роду у фауні України.

 

Мишівка лісова (Sicista betulina) є дрібним гризуном родини мишівкових (Sminthidae). Цей вид відзначається невеликими розмірами, довжиною тіла близько 5-7 см, з хвостом довжиною 8-10 см, що часто трохи перевищує довжину тіла. Характерною ознакою є довгий і тонкий хвіст, який надає мишівці більшої маневреності при русі серед густої рослинності. Шерсть у мишівки м'яка та густа, має жовтувато- або рудувато-коричневе забарвлення спини, черевце сірувате. Від потилиці вздовж хребта проходить темна смужка без світлої облямівки.

Мишівка лісова поширена в лісових зонах Європи та Азії. В Україні цей вид зустрічається у змішаних і листяних лісах, особливо в районах з густим підліском, галявинах, чагарникових заростях, в першу чергу ягідниках.

Основний раціон мишівки лісової складається з насіння, ягід, комах та інших дрібних безхребетних. Вона активно шукає їжу вночі, використовуючи свої добре розвинені сенсорні здібності для виявлення їжі у темряві.

Мишівка лісова розмножується раз на рік, найчастіше на початку літа. Самки зазвичай народжують 3-6 дитинчат після вагітності, яка триває близько трьох тижнів. Дитинчата швидко розвиваються і вже через місяць стають самостійними.

Цікаві факти!

Зимує дрібний гризун не менше шести місяців на рік, ховається в норі, де він втрачає до половини своєї ваги в цей період. Просинається при температурі вище за 10 °C. 

Мишівка лісова знаходиться під загрозою через знищення лісів, зміни середовища проживання та вплив людської діяльності. Зменшення площі лісових масивів та зміна їх структури призводить до зниження чисельності цього виду. Для збереження мишівки лісової важливо захищати її природні місця проживання, створювати заповідні зони та проводити наукові дослідження для моніторингу стану популяції.

Цей вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і як вид, що підлягає особливій охороні, включено до Бернської конвенції. Охороняється на території Карпатського біосферного заповідника, Поліського заповідника, національного природного парку Шацький, Карпатський та Деснянсько-Старогутський. Потребує виявлення та збереження місць мешкання.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці