Всесвітній день китів і дельфінів

Щороку 23 липня світ відзначає Всесвітній день китів і дельфінів, привертаючи увагу до проблем захисту цих дивовижних морських мешканців.

Всесвітній день китів і дельфінів започатковано в 1986 році, коли Міжнародна комісія з регулювання китобійного промислу (IWC) ввела мораторій на комерційне полювання на китів. Цей мораторій був історичним кроком, який дозволив багатьом видам китів почати відновлюватися після десятиліть надмірного вилову.

Ці величні мешканці океанів, мають величезне значення для екосистем, науки та людини. Їх роль виходить за межі простої присутності в морських водах, впливаючи на різні аспекти і навколишнього середовища і зокрема нашого життя.

Дельфіни завдяки своїй інтелектуальності та дружелюбності, здатні надавати позитивний вплив на здоров'я людини. Дельфінотерапія – таку назву має взаємодія дельфінів з людьми для покращення фізичного та психічного стану. Їх терапевтичний ефект був визнаний та використовується в різних медичних і психологічних програмах, адже взаємодія з дельфінами має значний антистресовий ефект. Дослідження показують, що плавання з цими тваринами сприяє виробленню ендорфінів – гормонів радості. Це допомагає людям почуватися щасливішими і менш тривожними.

Кити і дельфіни стали символами екологічних кампаній, спрямованих на захист морських екосистем і збереження видів. Їх дослідження надає важливі знання для науки, допомагаючи розкрити складні механізми поведінки та комунікації Тож, збереження цих видів і їх середовищ існування є критично важливим для підтримання біорізноманіття нашої планети.

Цікаве про тварин!

Дельфін – найрозумніший ссавець з родини дельфінових (Delphinidae), який входить в десятку найбільш високорозвинених тварин планети. У водах світу мешкають близько 40 видів дельфінів, кожен з них має унікальний спинний плавець, у такий спосіб вчені відрізняють їх один від одного. Дельфіни – м’ясоїдні тварини і дуже полюбляють рибу, кальмарів та ракоподібних 260-фунтовий (117-118 кг) дельфін з’їдає близько 33 фунтів (14-15 кг) риби в день.

Кити поєднують в собі зовнішні характеристики риби, при цьому мають легені, виношують і народжують дитинчат. Китоподібні мають найбільші розміри серед усіх тварин: дорослий синій кит досягає середньої довжини тіла 25 метрів (найбільші – до 33 метрів) і маси 90-120 тонн, на язику синього кита, який важить до 4 тонн, може вміститися близько 50 осіб, а його серце  розміром з невеликий автомобіль важить 600-700 кг і по судинах перекачує близько 8 тис. літрів крові.

Українські китоподібні, зокрема афаліни  (Tursiops), білобочка (Delphinus delphis) та  морська свиня (Phocoena phocoena) живуть переважно в Чорному та Азовському морях. Ці граційні створіння не лише прикрашають наші води, а й відіграють важливу роль у місцевій екосистемі, сприяючи підтриманню балансу морського середовища. Афаліни та білобочки зазвичай живуть 25-30 років, хоч іноді афаліни можуть досягати 50-річного віку. Морські свині – 7-10 років, а за сприятливих умов – 23 роки. Кожен дельфін має свій унікальний плавець – подібно до людських відбитків пальців! Це дозволяє науковцям відстежувати їх поведінку. Для прикладу, вчені встановили, що деякі з тварин роками лишаються на одному місці, а інші мігрують на сотні кілометрів.Дельфіни в Україні також є об'єктом досліджень і популярними учасниками програм екотуризму, що допомагає підвищити обізнаність про важливість їхнього збереження та охорони морського середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці