З початку 2024 року вогнеборцями ліквідовано 547 пожеж у природних екологічних системам, загальною площею близько 463 гектарів

За інформацією Головного управління ДСНС у Чернігівській області, з початку 2024 року вогнеборцями ліквідовано 547 пожеж у природних екологічних системам, загальною площею близько 463 гектарів. Це не просто статистика – це заживо спалені дикі тварини, величезні матеріальні збитки та залучення значних людських і технічних ресурсів. У 90% випадків причиною виникнення пожеж в екосистемах є людська недбалість.

Через спалювання сухих трав та очеретів гинуть зайченята, їжаки, лисенята і інші види тварин, птахів, для яких суха рослинність є місцем проживання та сховку. Під час сильної трав'яної пожежі майже всі тварини, що мешкають у сухій траві або на поверхні ґрунту, можуть задихнутися, згоріти живцем. Із випалених місць птахи відлітають назавжди, а якщо пожежа була масштабною, територія взагалі стає непридатною для життя будь-якої живності.

Коли зникає одна або декілька ланок екосистеми, стан довкілля може незворотно погіршитися. Кожен звір, жучок, метелик, жаба, кожна травинка і квіточка є частиною єдиної біологічної ланки природи. Наприклад, у верхніх 10 см ґрунту міститься близько 90% біорізноманіття флори і фауни лучних екосистем, які є невід’ємною частиною біосфери.

Суха рослинність є їжею, житлом, притулоком створеним самою природою для тварин та комах.

Через підвищену температуру повітря, суху погоду, сильний вітер висушуються ґрунти та рослини, створюючи надзвичайну пожежну небезпеку.

 

Тому звертаємо Вашу увагу: спалювання рослинних залишків, сухого листя та сміття суворо ЗАБОРОНЕНО!

 

Нагадуємо: Згідно статті 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядаються як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

  

 Збережемо довкілля разом!







ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці