Питання збереження довкілля Чернігівщини обговорили високопосадовці на профільній нараді

9 липня 2021 року в Чернігівській обласній державній адміністрації на чолі з головою Анною Коваленко відбулася нарада з розгляду актуальних питань збереження навколишнього природного середовища Чернігівської області.

Участь в обговоренні порядку денного взяли представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, профільних відомств, місцевих органів влади, громадські діячі та голови територіальних громад (в режимі онлайн).

Очільниця області поінформувала присутніх, що більшість звернень, з якими звертаються громадяни про порушення вимог природоохоронного законодавства, стосуються розорювання земель прибережних захисних смуг водойм. Однак, відповідальність за такі порушення настільки мала, що де-факто зводить державну функцію захисту водних ресурсів нанівець, - зазначила Анна Коваленко.

Роман Шахматенко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів, анонсував, що вже наступного тижня парламентарі мають розглядати проєкти Законів, що значно підвищать штрафні санкції за порушення законодавчих вимог у сфері охорони довкілля, а й змінять підходи до роботи відповідальних структур.

«Насамперед ми прагнемо створити умови інтеграції національної природоохоронної системи в європейський правовий простір. Для цього вивчали досвід Польщі, Німеччини, інших країн. Принцип «забруднювач платить» має неухильно виконуватися, а екологічний контроль - бути прозорим та об’єктивним», - зазначив Роман Шахматенко.

Коментуючи ситуацію із розорюванням прибережних захисних смуг, ще один заступник Міністра Михайло Хорєв порадив керівникам територіальних громад слідкувати за тим, щоб земельні угіддя, сіножаті, пасовища тощо використовувалися за цільовим призначенням. Водночас дотичні до цього питання служби та установи мають активізувати перевірки у громадах щодо законності виділення у користування земельних ділянок.

Сергій Жук, керівник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, - доповів про негативний вплив безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин на довкілля та стан дотримання природоохоронного законодавства в області.

Говорили учасники зустрічі й про управління водними ресурсами та стан дотримання вимог водоохоронного законодавства. Так, на території області вже кілька років поспіль зберігається тенденція маловоддя: зменшилися витрати води на річках, подекуди спостерігаються випадки зменшення рівня води до критичних відміток та пересихання водотоків.

Більше з питань порядку денного за посиланням: https://www.cg.gov.ua/index.php?id=433972&tp=page&fbclid=IwAR0zIso4_-YOJS0ddlGcivaySonIB79khT98SPDIGKxIvMlGp-0NSH8OAfw







ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці