Понад 5 років позбавлення волі – такий вирок ухвалив суд за злочин у сфері природоохоронної діяльності на Чернігівщині

Кримінальна відповідальність за екологічні злочини – найсуворіший вид відповідальності. Однак, у більшості випадків до порушників вимог природоохоронного законодавства застосовуються адміністративні санкції у вигляді штрафу. Кримінальне ж покарання має місце тоді, коли йдеться про злочини з високим рівнем екологічного ризику, а шкода, завдана довкіллю, вимірюється особливо великими розмірами і тяжкими наслідками. Саме таких наслідків було завдано навколишньому природному середовищу незаконною порубкою дерев у захисних лісових насадженнях на території Ріпкинського району.

Детальніше: в урочищі «Замглай» виявлено громадянина, який незаконно (без спеціального дозволу), за допомогою бензопил та використовуючи автотранспорт, здійснив порубку дерев з корисливих мотивів. Шкода, завдана лісу, - становила більше 508 000 гривень. По справі було відкрито кримінальне провадження та передано до суду.

І є перемога: колегія суддів судової палати у кримінальних справах Чернігівського апеляційного суду ухвалила залишити без змін вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області, яким чоловіка визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 Кримінального кодексу України, та призначено йому покарання у виді 5 років 6 місяців позбавлення волі.

Показова справа, адже здебільшого покарання за вчинення екологічних правопорушень обмежується застосуванням штрафних санкцій. Тоді як, позбавлення волі – більш дієвий механізм боротьби зі злочинами у сфері екології, захід впливу на порушників, які сподіваються на безкарність їх протиправних діянь!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці