Весняна побілка дерев. Що потрібно знати?

Існує  думка, що  побілка молодих дерев навесні не потрібна,  що рослини

слід «фарбувати»  починаючи зі зрілого віку, коли кора дерева  змінюється, утворюючи тріщини, в яких можуть оселитися комахи-шкідники. Але є і протилежне судження: незміцнілий молодняк може отримати сонячні опіки, тож молоді дерева необхідно білити, щоб зберегти їм здоров’я та красу.

Право обирати як діяти ми залишимо за господарями та господинями присадибних ділянок і дачних будиночків. А в пості покажемо різні аспекти та нюанси цього процесу.

Тож, як вже зазначали, біла «фарба» на стовбурах дерев і скелетних гілках здатна відштовхувати сонячні весняні промені, захищати кору від перегріву, розтріскування та не дозволяти їм завчасно «прокидатися».

 Крім захисту рослин від сонця, сад білять з метою знищення шкідників. Для цього дерева очищують від старої кори, руйнуючи гнізда комах та продукти їх життєдіяльності.

Однак, весняна побілка взмозі   захистити дерева від сонця та шкідників, що прокинулися після зимових холодів, тільки за умови, якщо проведена вона правильно.

Дуже важливо визначитися з часом, коли виконувати побілку на городі. Це має  бути березневий або квітневий день, коли земля ще не встигла  прогрітися настільки, щоб прокинулися всі зимуючі в ній шкідники. Білити дерева слід  за сухої, але ще не спекотної погоди. Білити при дощах то взагалі марна трата часу.

Не потрібна побілка молодим деревам, деревам з гладкою корою, адже вона може закупорити пори і заподіяти їм шкоду. Не слід білити дерева, які були вдало побілені восени.

Окрім того: білити вапном можна лише плодові дерева в садах і лише з дотриманням низки чітких вимог, інакше шкоди буде більше, ніж користі.  

  А от чого категорично не можна робити, так це білити вапном дерева у містах та інших населених пунктах! Таку заборону визначено для декоративних дерев та малих архітектурних форм Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10.04.2006 року,  де в пункті 9.1.17. чітко зазначено «Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми».

 Тож, шановні громадяни, закликаємо Вас бути обачними у своїх діях, та виконувати садово-дачні роботи правильно!  Не робіть шкоди для природи, а дбайте про довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці