Як впливає повінь на стан річок

Цього року повінь, пік якої випав на другу половину квітня, одна з найбільших за останнє десятиліття. Річки, які протікають територією Чернігівської області, виходять з берегів і підтоплюють значні площі.

Повені, як і будь яке стихійне лихо, створюють загрозу погіршення стану екологічної безпеки та санітарно-епідеміологічної ситуації. Під час повені  підтоплюються великі  території,  під водою опиняються потенційні джерела забруднення — сміттєзвалища, вигрібні ями,  склади з агрохімікатами, сховища небезпечних відходів, каналізаційні споруди. У потоках води  усе це перемішується, потрапляє до колодязів, заливає вулиці, подвір’я, городи. Потім разом з овочами або фруктами, які там вирощують, та з питною водою шкідливі речовини потрапляють у людський організм.

Значної шкоди повені завдають екосистемам водних об’єктів. Потрапляння в басейни річок великої кількості зважених частинок підвищує каламутність води, призводить до утруднення дихання риб та інших водних організмів. Змивання з поверхні ґрунту агрохімікатів, біологічних відходів, нафтопродуктів, та потрапляння їх у річку спричинюють забруднення поверхневих вод. Оскільки поверхневий і підземний стоки є взаємопов’язаними, токсичні речовини зрештою потрапляють у ґрунтові води і загрожують отруєнням місцевим мешканцям. Крім цього, загиблі тварини можуть певний час перебувати в річках після стихійного лиха і створювати джерело забруднення надзвичайно токсичними речовинами.

Великих збитків повені завдають лісовому, водному та сільському господарству, оскільки інтенсифікуються ерозійні процеси, розмивається поверхня ґрунту, замулюються заплавні землі.

Звертаємо вашу увагу! Забруднюючи прибережні зони, ми завдаємо шкоди не лише довкіллю, але й кожному українцю, який споживає очищену воду з річок Чернігівщини. Варто зауважити, своїм байдужим ставленням до довкілля, ми ставимо під загрозу і здоров’я киян, які споживають очищену воду з річки Десна.

З метою попередження забруднення та засмічення водних об’єктів Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян, підприємства, установи, органи місцевого самоврядування та всіх, хто прагне жити у чистому довкіллі, проводити роботи по очищенню берегів від сміття.

Не будьте байдужими до об’єктів довкілля та не допускайте їх забруднення, ваші вчинки можуть стати причиною надзвичайних ситуацій, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці