Чому річка Стрижень забруднена

Річка Стрижень належить до басейну р. Десна і є її правобережною притокою, яка бере свій початок поблизу селища Сибере́ж у Ріпкинській селищній громаді Чернігівського району. В межах м. Чернігів проходить з півночі на південь центральною частиною міста.Проблема забруднення річки Стрижень є актуальною вже досить значний проміжок часу і основними причинами її забруднення є:

🔸надходження без попереднього очищення зливових вод з більшої частини міста (24 зливовипуски) через зливовивий колектор Чорторіїівського яру, протяжність якого 11 км;

🔸забруднення берегів та водного дзеркала річки сміттям та господарсько-побутовими відходами;

🔸житлова забудова та розорювання земельних ділянок в межах водоохоронних та прибережних захисних смуг;

🔸накопичення значного шару мулу вздовж всього русла річки, що погіршує якісний склад води;

🔸несанкціоновані скиди до колектору з вигрібних ям приватного сектору.

До основних забруднювачів, що негативно впливають на стан водойми, належать речовини азотної групи (азот амонійний, нітрити та нітрати), фосфати та різноманітні органічні сполуки. Високий вміст зазначених сполук періодично спостерігається в пробах води зливовипуску Чорторіїівського яру і призводить до погіршення якості води та знижує можливість проходження самостійних біологічних процесів очищення  р. Стрижень, яка впадає до  р. Десна, що є джерелом водопостачання м. Києва. 

Основними джерелами надходження до водойм забруднювачів  азотної групи є господарсько-побутові стічні води, тваринницькі господарства, стоки підприємств харчової промисловості, а також поверхневі стоки з сільськогоспугідь, які були оброблені азотними добривами.

Важливим біогенним  елементом, який впливає на продуктивність водойм, є фосфор. Але надходження фосфоровмісних сполук у надлишку, які  надходять із побутових стічних вод, з сільськогосподарських господарств через використання фосфатних добрив, призводять до неконтрольованого приросту біомаси водойми, і як наслідок переважання гнильних процесів та прискорений ріст синьо-зелених водоростей, більшість з яких токсичні.

Питання очистки зливових вод Чорторіїівського яру є одним з найактуальніших, і наразі Чернігівською міською радою замовлено розроблення технічних умов для проектування комплексу модульних очисних споруд за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду. 

Основними шляхами вирішення питання оздоровлення річки Стрижень є впровадження наступних заходів: 

·        Припинення надходження до водойми неочищених зливових та каналізаційних стоків;

·        Вирішення питання про будівництво локальних очисних споруд;

·        Заборона будівництва у водоохоронній зоні;

·        Підвищення рівня екологічної свідомості та екологічної культури населення міста.

Довідково: 

Слово «стрижень» є українським і Борис Грінченко, відносно водоймищ, подає два його значення:

1.Найглибше місце на річці, в озері, фарватер;

2. Невелика річка, струмінь. Тож річку так назвали слов'яни, які масово почали заселяти долину Стрижня в IV-V ст. Названа вона так тому, що невелика.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці