УВАГА! ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ.

Протягом останніх років наша держава приділяє максимальну увагу охороні довкілля. Попри збройну агресію російської федерації актуальним питанням сьогодення залишається екологічна безпека України.

Основними викликами українського сьогодення є: забруднення атмосферного повітря, проблеми використання водних ресурсів, зміна клімату, деградація та забруднення ґрунтів, утворення та зберігання відходів.

Яка ситуація з відходами в нашій країні?

Ситуація з відходами в Україні і до російського вторгнення була непростою. Переробної галузі майже не існувало, полігони не відповідають вимогам та викликам сьогодення. Постійно відбувається зростання стихійних звалищ тощо. Після повномасштабного вторгнення ситуація стала ще більш критичною. Постраждалі будинки, понівечена інфраструктура, спалені авто, зруйновані підприємства...

Щоб змінити цю ситуацію і був прийнятий рамковий євроінтеграційний Закон “Про управління відходами”, який набирає чинності 09 липня 2023 року. На його основі будуть розроблені кілька необхідних секторальних законів на шляху до цивілізованого управління відходами.

Закон “Про управління відходами” впроваджує положення Директиви 2008/98/ЄС про відходи, і фактично дає можливість розпочати необхідні зміни, щоб якісно змінити ситуацію в нашій країні:

️впровадити європейську ієрархію поводження із відходами;

️організувати планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях;

️закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм;

️створити умови для побудови сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами;

️встановити принцип "забруднювач платить";

️замість поняття "поводження з відходами" запроваджуються поняття "управління відходами", впровадити розширену відповідальність виробника.

Важливо зазначити, що розширена відповідальність виробника поєднує в собі комплекс економічних, фінансових, адміністративних та організаційних заходів для забезпечення відповідальності виробників певних видів продукції за управління стадією відходів у життєвому циклі продукції.

Впровадження розширеної відповідальності виробника дозволить:

🔸позбутися третини побутових відходів громади, яку становить упаковка;

🔸 надасть нову якість послуг з збирання та переробки відходів;

🔸забезпечить соціальну справедливість: за переробку упаковки платить виробник, а не споживач.

Кінцева мета закону - зробити управління відходами ефективним і безпечним для людей і довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці