Не станьте союзником ворога – утримайтеся від спалювання сухої рослинності

Сьогодні українські землі, ліси, їх флора та фауна й так потерпають у зв’язку з пожежами, які виникають внаслідок військової агресії рф. Тому важливо зрозуміти, що зараз кожні наші неправомірні дії стосовно навколишнього середовища можуть стати перешкодою на шляху до Перемоги.

Незважаючи на заборону спалювання сухої рослинності, місцеві жителі продовжують ігнорувати попередження рятувальників та порушувати базові правила пожежної безпеки. Такі дії призводять до неконтрольованих пожеж у природних екосистемах, які знищують все живе на своєму шляху, включаючи рослинний і тваринний світ, лісові масиви, житлові та господарські будівлі та садові споруди. Це призводить до значного забруднення довкілля та погіршення родючості ґрунтів.

Вкотре працівники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області виявили випадок спалювання залишків сухої рослинності на земельній ділянці, призначеній для сільськогосподарських цілей. Це порушення призвело до притягнення громадянина до адміністративної відповідальності за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф у розмірі 3060 грн).

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звертається до громадян з проханням дотримуватись простих правил:

• утримуйтеся від спалювання сухої трави та сміття, що значно погіршує стан довкілля та сприяє виникненню пожеж у природних екосистемах,

• будьте свідомими та не створюйте додаткову роботу рятувальникам своїми безвідповідальними діями,

• звертайтеся до поліції, щоб повідомити про випадки спалювання та, якщо можливо, проводьте профілактичні розмови з сусідами, які нехтували попередженнями та правилами.

Нагадуємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, громадянам, які самовільно спалюють рослинність або її залишки, загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 3 060 до 6 120 грн, а посадовим особам – від 15 300 до 21 420 грн.

За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, громадянам загрожує штраф від 3 120 до 12 240 грн, а посадовим особам – від 21 420 до 30 600 грн.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці