Що таке «пінистий детрит»?

Кожного літа, як правило, часто надходять повідомлення від мешканців міста стосовно появи піни та плям рудого кольору на річках. Ось і нещодавно Державна екологічна інспекція у Чернігівській області отримала звернення з приводу появи піни на р. Десна. Для проведення інструментально-лабораторного контролю відібрані проби Деснянської води на ділянках річки вище та нижче міста, на території пляжу «Золотий берег» та нижче місця впадіння річки Стрижень в р. Десна.

За результатами проведених вимірювань перевищень показників складу та властивостей вод не виявлено. В цьому випадку ми можемо говорити про таке явище як «пінистий детрит». Це скупчення розчинених органічних речовин у вигляді піни, що утворюється під впливом активізації хвиль, особливо на поворотах русла річки.

 Це явище природного характеру і властиве всім водним об’єктам, в тому числі і морям. Для більшого розуміння терміну «пінистий детрит» можна використати більш нам зрозумілий синонім – «перегній». Він відіграє важливу роль в кругообігу органічної речовини і є їжею для багатьох водних організмів.

Причин появи на поверхні води детриту багато – це і підмивання берегів, де залишки деревини та кущової рослинності і піщаний ґрунт утворюють мілини з шаром мулу, який змивається у річку.

Також причиною виступає розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей у прибережній зоні чи мілководних затоках. Ці явища підсилюються високою температурою як повітря так і води, скаламучуванням донних відкладень, яке відбувається внаслідок купання, переміщення водного транспорту.

Періодична поява «пінистого детриту» являє собою природне явище, яке зокрема є частиною процесів самоочищення води.

 Гідробіологи зазначають, що для покращення санітарних умов водойм необхідно провести ряд заходів по упорядкуванню берегової лінії, звільнити її від підтоплених дерев, запобігти надходженню стічних вод, сміття та інших забруднювачів до річок.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці