Прибережна захисна смуга – як об’єкт природоохоронного значення

З метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

      Прибережна захисна смуга - це частина водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

·                для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів - 25 метрів;

·                для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів;

·                для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

7) випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області 27 липня 2023 року було проведено заходи, спрямовані на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень на території Менської міської ради Корюківського району Чернігівської області в частині охорони та використання земель водного фонду та об’єктів природно-заповідного фонду.

Фактично оглядом території Гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення Озеро «Тихе», яка перебуває під охороною Менської міської ради Корюківського району, порушень встановленого режиму щодо охорони, відтворення та використання його природних ресурсів не зафіксовано.

Крім того, обстежено прибережні захисні смуги річок Десна, Стара Десна та Лож біля хутора Луки та Максаківського монастиря – фактів розорювання земель в межах прибережних захисних смуг вказаних водних об’єктів не виявлено.

В Менській міській раді фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, за участі першого заступника Менського міського голови, проведено нараду з актуальних питань щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства. Зокрема, звернуто увагу на визначені чинним законодавством обов’язки органів місцевого самоврядування щодо охорони та використання земель водного фонду, охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які розташовані на підпорядкованій території.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці