Форум, який об'єднав екологів та владу в пошуку рішень

Національний форум "Управління відходами в Україні: юридичний аспект, економіка та технології" є важливою платформою для обговорення актуальних проблем у сфері обробки відходів, прийняття рішень та впровадження практик, що відповідають європейським стандартам і правилам.

Цей форум був організований завдяки, Всеукраїнській екологічній лізі, а також при підтримці представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, вдалося успішно об'єднати представників екологічно налаштованих громадських організацій та фахівців з різних галузей для спільної роботи та вирішення актуальних екологічних питань.

У Національному форумі  взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, парламентських комітетів, агенцій регіонального розвитку, міжнародних організацій та проектів технічної допомоги, науковці, громадські організації, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання перероблення відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони довкілля, ЗМІ.

Основною метою форуму було визначення шляхів та інструментів для успішної реалізації Закону "Про управління відходами" з мінімальним негативним впливом на довкілля. Зокрема, увага форуму була спрямована на залучення інвестицій для створення екологічно чистих галузей та інфраструктури для обробки відходів, впровадження природоохоронних ініціатив, розвиток міжнародного співробітництва та досягнення збалансованого розвитку в Україні.

На форумі фахівці Держекоінспекції у Чернігівській області висвітлили  "Екологічні наслідки війни в Україні та оцінку шкоди для довкілля через російську агресію на прикладі Чернігівської області". Це дозволило глибше розуміти, як війна впливає на екосистему та природні ресурси, показуючи, що вона стає загрозою не лише для людського життя, але й для навколишнього середовища.

Під час свого виступу начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Сергій Жук зазначив - «Російські ракети, снаряди, міни, танки, солдати – це смерть і руйнування. Це очевидно. А ще це спалені ліси, задимлене небо, отруєні вода і ґрунт. Це знищені вибухами родючі чорноземи, оглушена риба, зірвані зі своїх гнізд птахи. Це пожежі – в степах і плавнях, у містах і селах, на нафтобазах та хімічних заводах. Найбільше страждає довкілля уздовж лінії зіткнення, там, де ведуться активні бойові дії. Але й далеко від фронту російські ракети можуть викликати технологічну катастрофу.

Будь-який воєнний конфлікт не має локального характеру, коли йдеться про довкілля. Екосистеми не можна розділити умовними кордонами, просто намалювавши їх на карті. Якщо руйнується природна рівновага в одній геолокації, це обов'язково відчує інша».

Навіть у суворих умовах воєнного конфлікту, українське суспільство продовжує працювати над реформами, у тому числі й у сфері управління відходами. Завдяки такій наполегливості відбуваються рушійні зміни у впровадженні комплексної моделі управління відходами.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці