Гостре питання утилізації хімічних засобів захисту рослин

Кожного року 3 грудня відмічається міжнародний день боротьби з пестицидами.

Проблема негативного впливу пестицидів не оминула і Чернігівську область - це питання є одним з першочергових та невідкладних.

На початку 2023 року на території області завершилась чергова комплексна інвентаризація місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин (далі - ХЗЗР), які накопичені за минулих часів. В ході інвентаризації спеціально створеними районними комісіями було обстежено всі відомі місця тимчасового зберігання вищевказаних хімічних речовин та встановлено 47 місць зберігання загальною кількістю накопичення 233,8 тонн.

Через незадовільні умови зберігання та втрату контролю за станом об’єктів в місцях зберігання отрутохімікатів забезпечується стабільний негативний вплив їх небезпечних складових на всі компоненти довкілля та здоров’я населення прилеглих територій. Отрутохімікати визнані безхазяйними і питання подальшого поводження з ними, згідно чинного законодавства, повинно вирішуватись причетними місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування (в межах повноважень).

На даний час проблема залишається критичною і поставити остаточну крапку у її вирішенні можливо лише за умови повного знешкодження непридатних пестицидів на спеціалізованих підприємствах.

Нагадаємо, що в період 2005-2012 років за безпосередньої участі працівників Державної екологічної інспекції у Чернігівській області з території області було вивезено на утилізацію 1 333 т заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин.

І врешті решт знову, вперше за останні 12 років, питання зрушилось з місця.

За підтримки Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, при безпосередній участі та сприянні Чернігівської обласної ради, прийнято необхідні управлінські рішення, якими закріплено алгоритм дій щодо процедури проведення робіт з очищення території області від ХЗЗР.

Природоохоронні заходи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) реалізуються в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки коштом відповідного обласного фонду на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Враховуючи значну капіталоємність робіт фінансування проводиться за схемою – 50 % кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища + 50 % кошти місцевих бюджетів територіальних громад на території яких знаходяться ХЗЗР.

Наразі з території 10 громад Чернігівської області вивезено 39,894 тонни отруйних речовин, а саме повністю ліквідована загроза забруднення довкілля отруйними речовинами на території Бахмацької, Сновської та Новобілоуської територіальних громад. Також вивезені пестициди з 2 складів Семенівської міської громади, ще 2 знаходяться в зоні постійних обстрілів, тому нема можливості провести там ліквідаційні роботи. Крім того, повністю очищено територію 2 складів у Варвинській селищній громаді та по одному – у Срібнянській і Ріпкинській.

Сподіваємось, що всі причетні органи місцевого самоврядування скористаються можливістю і долучаться до такої ініціативи. Повне звільнення території області від ХЗЗР дасть змогу усунити один із найнебезпечніших та непрогнозованих чинників негативного впливу на всі компоненти довкілля та людину.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці