26 січня – Всесвітній день екологічної освіти

Кожен рік, 26 січня, світ відзначає день екологічної освіти. Ця дата виникла на основі Декларації Конференції ООН з питань довкілля, що відбулася в червні 1972 року в Стокгольмі (Швеція), де обговорювали важливість турботи про навколишнє середовище та сформулювали необхідність вироблення загальних принципів, які б надихали й скеровували суспільство на збереження та покращення довкілля.

Екологічна освіта - це не просто навчання, але і виховання громадян, які розуміють вплив своїх дій на природу та готові діяти для її збереження. День екологічної освіти ставить за мету підкреслити, що збереження природи та стале використання ресурсів можливе лише за умови належної освіти. Це свято не лише нагадує нам про важливість охорони навколишнього природного середовища, а й підкреслює роль освіти в формуванні свідомого ставлення до природи та відповідальності за її долю.

Екологічна освіта має глобальний вимір, оскільки екологічні проблеми не мають кордонів. Сучасний світ стикається з різноманітними екологічними викликами, від зміни клімату до виснаження природних ресурсів та впливу воєнних конфліктів на довкілля. Збройна агресія має серйозний та негативний вплив на навколишнє природне середовище, адже супроводжуються вибухами, обстрілами та руйнуванням інфраструктури. Це призводить до викидів шкідливих речовин у повітря, забруднення водних об’єктів та ґрунтів, вигорання лісів, спричиняючи шкоду екосистемам та здоров'ю людей.

Екологічна освіта є важливим інструментом для створення сталого, екологічно свідомого суспільства, спроможного вирішувати найскладніші екологічні виклики. Вона стимулює зміни в мисленні, діях та способах життя людей, які спрямовані на збереження природи для майбутніх поколінь.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці