Фіксуються чергові порушення на території РЛП "Міжрічинський"

Наприкінці 2018 року, на адресу Державної екологічної інспекції у Чернігівській області на розгляд надійшло звернення громадянина
Борейка В.Є. стосовно здійснення незаконного полювання із застосуванням мисливських веж і вольєрів на території Регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський». У заяві Борейко В.Є. надав координати мисливських веж і вольєрів та вимагав припинити беззаконня, видаливши незаконні, на його думку, мисливські вежі та вольєри.

На підставі отриманих погоджень Державної регуляторної служби України, а також в ході заходів державного нагляду (контролю), спрямованих на виявлення та попередження природоохоронного законодавства, спеціалістами Інспекції проведено низку заходів державного нагляду (контролю).

Перевірками встановлено, що в порушення ст.. 18, 21, 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд» в господарській зоні Парку, користувачами мисливських угідь встановлено мисливські вежі і вольєри. На підставі проведених заходів, користувачам мисливських угідь надано приписи з термінами для усунення виявлених порушень та перенесення мисливських веж та вольєрів за межі території РЛП. Лише три користувача мисливських угідь із восьми виконали вимоги посадових осіб Держекоінспекції та демонтували вежі. Інші користувачі мисливських угідь оскаржують в судах законність приписів Інспекції. Наразі справи розглядаються судами різних інстанцій.

Враховуючи ситуацію, що склалася навколо вище згаданого об’єкту природно-заповідного фонду, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області прийнято рішення посилити заходи державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства не лише на ділянках суші, але й на території водного простору в межах об’єкту природно-заповідного фонду – РЛП «Міжрічинський».

В ході зазначених заходів, які проводились, в тому числі, спільно з представниками Асоціації рибалок України та ЗМІ зафіксовано ряд порушень природоохоронного законодавства. Протягом трьох тижнів Інспекцією зафіксовано 6 порушень природоохоронного законодавства в межах РЛП останнє з яких було 14 серпня поточного року.


Так,  на водоймі «Київське водосховище» поблизу населених пунктів Тужар,  Косачівка Козелецького району Чернігівської області в межах об’єкту природно-заповідного фонду – регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» затримано шість груп рибалок, які здійснювали промисловий лов риби без відповідних лімітів та дозволів, передбачених ст. 9-1 Закону України «Про природно-заповідний фонд». Свої дії рибалки пояснили необізнаністю з межами РЛП «Міжрічинський», проте у «Режимі рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України у 2019 році», яким вони безпосередньо користуються, чітко прописано, що «Спеціальне використання водних біоресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду здійснюється в межах ліміту та на підставі дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Користувачі водних біоресурсів повинні бути ознайомлені з режимом територій та об’єктів природно-заповідного фонду та особливими умовами використання водних біоресурсів». На рибалок були складені протоколи по ст. 91 КУпАП та вилучені у встановленому порядку сітки, човни з двигунами та незаконно виловлена риба, було роз’яснено суть скоєних порушень. Загальна сума збитків, завданих навколишньому природному середовищу внаслідок даних фактів незаконного вилову становлять  майже 50 тис. грн. Наразі матеріали адміністративних справ знаходяться на розгляді у відповідних судах.


Враховуючи викладені факти та загальну ситуацію навколо РЛП «Міжрічинський», Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області, за узгодженням з Державною екологічною інспекцією України, прийнято рішення про необхідність винесення приписів Чернігівській обласній раді та Чернігівській обласній державній адміністрації для вжиття відповідних заходів реагування в межах їх компетенції по попередженню подібних порушень в подальшому та збереження РЛП «Міжрічинський», як об’єкту природно-заповідного фонду області.

         Заходи державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства по області і зокрема по об’єктах природно-заповідного фонду – продовжуються.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці