Спалювання сухих рослинних залишків – небезпека для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища

З настанням  осінніх днів люди починають прибирати на городах та присадибних ділянках. І таке масове прибирання часто завершується спалюванням залишків листя, сухої трави. Такі дії не тільки завдають непоправної шкоди природі, але й можуть призвести до страшних наслідків знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс. Але, на превеликий жаль, люди рідко звертають на це увагу.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям та іншими органічними рештками як правило горить і безліч різноманітного сміття, зокрема пластикові вироби, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря та призводить до негативного впливу на організм людини. Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя, палаючих луків чи пасовищ.

Крім того, спалювання не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко. Важливо усвідомлювати, що самовільне спалювання сухої трави, залишків рослинності та опалого листя – це проблема не тільки екологів, рятувальників, інших спеціалізованих служб з даного питання, а й усіх пересічних громадян та органів місцевого самоврядування,  на  яких згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» покладені повноваження у сфері охорони навколишнього природного середовища.


Якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спершу самостійно переконати правопорушника в його неправомірних діях. Якщо ваше прохання ігнорують, просимо звертатися до правоохоронних органів та ДСНС.

В черговий раз Державна екологічна інспекція нагадує, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян накладається штраф у розмірі від 170 до 340 гривень, на посадових осіб – від 850 до 1190 гривень та нараховуються збитки.

За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду на громадян накладається штраф – від 340 до 680 гривень, на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень і також нараховуються збитки.

Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці