Непридатні пестициди - реальна загроза довкіллю

З початком процесів реформування аграрного сектору економіки місця зберігання непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин почали втрачати власників, піддаватись руйнуванню, розкраданню та потерпати від пожеж. Токсичні компоненти почали потрапляти у водні об’єкти, грунти, атмосферне повітря та забруднювати їх небезпечними речовинами.

При цьому документація щодо складованих пестицидів зникає і неможливо встановити, що за отрутохімікати зберігаються. Окрім того, довгострокове зберігання хімікатів може привести до хімічних реакцій та утворення нових сполук з невідомими властивостями.

У лютому 2020 року на території Чернігівської області завершилась чергова комплексна інвентаризація місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин, які залишились з минулих часів. Інформуємо про її результати.

Спеціально створеними районними комісіями, до складу яких входили і фахівці Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, були обстежені всі відомі місця тимчасового зберігання вищевказаних хімічних речовин та встановлено, що наразі вони залишаються в 53 місцях загальною кількістю 276,3 тонни. Зокрема, на територіях Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Срібнянського, Сосницького, Сновського, Ріпкинського, Чернігівського районів та м. Прилуки. 

   

Майже всі наявні отрутохімікати визнані безхазяйними і питання подальшого поводження з ними, згідно чинного законодавства, повинно вирішуватись причетними місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування (в межах повноважень). Проте, зазначений напрямок роботи на протязі останніх років практично залишається поза увагою.

Очевидно, що в обстежених місцях зберігання отрутохімікатів забезпечується стабільний негативний вплив на всі компоненти довкілля та здоров’я населення прилеглих територій. Причетними посадовими особами районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування не вживаються заходи для створення умов безпечного зберігання пестицидів, а подекуди вони взагалі не володіють інформацією про місця розташування та стан цих об’єктів. Самі склади піддаються руйнуванню та розкраданню. Зокрема, в ході інвентаризації встановлено, що за останній рік непридатні пестициди в кількості 8,5 т зникли разом з ємностями для їх зберігання.


Екологічна інспекція області постійно наголошує, що проблема залишається критичною і поставити остаточну крапку в її вирішенні можливо лише за умови повного знешкодження непридатних пестицидів на спеціалізованих підприємствах. На сьогодні з усіх існуючих методів найбільш екологічно ефективним є спалювання в спеціальних високотемпературних печах, обладнаних сучасними системами очищення димового газу та контролю за викидами і небезпечними рештками.

Однак, в країні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів як пестициди. До 2015 року вони експортувалися в країни ЄС, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення хімічних засобів захисту рослин. Але через законодавчі прогалини механізм транскордонного перевезення відходів в рамках Базельської конвенції у нас було заблоковано. Прийнявши 21 листопада 2018 року постанову №1212 «Про внесення зміни до пункту 11 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням» Кабінет Міністрів України надав зелене світло безпечній утилізації непридатних та заборонених до використання пестицидів за кордоном.  І тільки за орієнтовними підрахунками на проведення усього комплексу робіт на території області необхідно близько 30 мільйонів гривень.

  


Детальніше про проблему розповсюдження пестицидів у навколишньому природному середовищі можна ознайомитись на сайті Інспекції в рубриці "Публікації з екологічних питань".

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці