Навіть невелике загорання може призвести до масштабних пожеж

Інспектори Державної екологічної інспекції у Чернігівській області спільно з інспекторами обласного управління ДСНС постійно проводять роз'яснювальну роботу щодо неприпустимості спалювання громадянами сухої рослинності, оскільки Законом України "Про рослинний світ" суворо заборонено випалювання рослинних решток.

Однак, випадки спалювання сухої трави лише частішають. Так, за повідомленням Управління ДСНС України у Чернігівській області упродовж минулої доби рятувальниками ліквідовано 20 пожеж, що виникли у природних екологічних системах. Загальна площа, пройдена вогнем у природних екосистемах склала понад 57 га.





Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області попереджає, що навіть невелике загорання на відкритих територіях може призвести до виникнення масштабних пожеж, загорань лісів та торфовищ. Знищується поверхневий шар грунту, гинуть комахи, дрібні тварини стають заручниками людського недбальства.

Нагадуємо також про відповідальність, що чекає на спалювачів сухої рослинності та її залишків. Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, чи невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння, на громадян чекає штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 до 340 гривень). Посадові особи зобов’язані будуть сплатити від 850 до 1190 гривень.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці