Рубрика #Червона_книга_Чернігівщини: альдрованда пухирчаста

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області розпочинає нову рубрику #Червона_книга_Чернігівщини. Періодично  будемо знайомити вас з рослинами і тваринами Чернігівської області, занесеними до Червоної книги України.

Тож, слідкуйте за нашими новинами і дізнавайтесь про характеристики, чисельність, режими збереження популяцій та заходи з охорони «червонокнижних представників» першими!

Альдрованда пухирчаста Aldrovanda vesiculosa L.

Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширення в Україні: спорадично трапляється майже по всій рівнинній частині, найбільше місцезнаходжень у пониззі Дунаю та в Поліській частині р. Дніпра.

Чисельність та структура популяцій: характерна зміна чисельності залежно від середньодобових температур у літні місяці. У роки з холодним літом популяції можуть знаходитися у латентному стані, у сприятливі погодні умови – щільність популяцій досягає 20-30 особин на 1 м кв.

Причини зміни чисельності: антропогенні (хімічне, біологічне забруднення, засолення води) та природні (реакція на зміну погодних умов під час вегетації).

Загальна біоморфологічна характеристика: гідрофіт, вільноплаваюча у поверхневому шарі води багаторічна комахоїдна рослина, що перезимовує у вигляді туріонів на дні водойми. Стебла – 5-15 см завдовжки. Листки зібрані в мутовки по 6-9, черешкові, щетинисті, пластинка листка 0,5-0,9 см у діаметі, з двох часток, що утворюють ловчий аппарат. Квітки поодинокі, дрібні (5-8 мм в діаметрі) з білими пелюстками.

Спосіб життя: живиться дрібними водяними комахами й ракоподібними. При подразненні волосків половинки пластинки листка замикаються, затискуючи здобич. Листок при цьому набуває форми пухирця. Цвіте в липні — серпні, опилюється комахами. Зарості альдрованди пухирчастої слугують укриттям для мальків риб. Плаваючи на поверхні води, альдрованда чіпляється за оперення водоплавних птахів і поширюється в інші водойми.

Охорона: охороняється у Дунайському біосферному заповіднику, Шацькому, «Прип’ять-Стохід» національних природних парках, заказниках загальнодержавного значення «Любче» (Волинська обл.), «Червонобережжя» та «Малоперещепинський» (Полтавська обл.). Потребує забезпечення відповідних умов гідрорежиму. У місцях зростання альдрованди пухирчастої заборонено евтрофікацію водойм, порушення гідрологічного режиму, використання рибальських сіток.

Практичне значення: альдрованду пухирчасту можна використовувати для озеленення акваріумів як декоративну рослину.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці