1 квітня – Міжнародний день птахів!


Збереження пташиного виду має неабияке значення для загального біорізноманіття, розвитку орнітофауни Чернігівщини.

Неоціненну користь приносять птахи людині – знищують шкідливих комах, гризунів, сприяють поширенню дерев та кущів у лісах (сойка, наприклад, збирає про запас жолуді, в польоті може розносити їх по повітрю чи залишати під кущами дерев). Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

Світова фауна нараховує близько 10 тисяч видів птахів. В Україні зареєстровано 424 види, з яких 270 є гніздовими. Птахи, що зустрічаються в Україні, належать до 21 систематичного ряду. Найбільшим різноманіттям відрізняється ряд горобцеподібних (172 види). Також численними є ряди сивкоподібних (79), гусеподібних (38), соколоподібних видів (35). Ряди фламінгоподібних, папугоподібних на території України представлені лише по 1 виду.

Досить велика кількість видів птахів на сьогодні занесена до Червоної книги України (голуб-синяк, глухар, гриф чорний, журавель сірий, золотомушка червоночуба, лелека чорний та ін.). Велика кількість птахів належить до мисливських видів, на яких дозволено полювання у встановлені строки: гуси, качки, лиска, курочка водяна, кулики, куріпка сіра, припутень, горлиця звичайна, фазан та інші.

Недаремно Міжнародний день птахів збігається з початком «Сезону тиші» в Україні, адже саме на початку квітня більшість птахів повертаються з вирію і починають період гніздування. Встановлені ж заборони в період масового розмноження – не дозволяють людині турбувати птахів та інших мешканців дикої фауни.

Тож, давайте разом дбати про пташиний світ, охороняти та сприяти відтворенню його популяції!

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці