#Червона_Книга_Чернігівщини - баранець звичайний

Баранець звичайний Huperzia selago (L).

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: Карпати, Розточчя-Опілля, на Поліссі (зрідка).

Чисельність та структура популяцій: у рівнинних районах переважно поодинокі куртини і їх групи чисельністю до десяти. У Карпатах часто трапляються чисельністю по кілька десятків (сотень) куртин.

Причини зміни чисельності: не має підземних запасаючих органів і їх бічних бруньок, тому зламані пагони не відновлюються. Зникає внаслідок підвищення ценотичної конкуренції, не переносить лісових пожеж, рекреаційного навантаження.

Загальна біоморфологічна характеристика: багаторічна вічнозелена травяна рослина 5-20 см заввишки. Стебло висхідне, рівно-дихотомічно розгалужене, по мірі наростання біля основи полягає і вкорінюється, формуючи куртинки до 1,5 м в діаметрі. Стебло густо вкрите лінійно-ланцетними філоїдами, у 8 вертикальних рядах. Спори дозрівають у серпні-вересні, спороношення закінчується навесні наступного року. Вегетативне розмноження вкоріненням полеглої частини стебла і за допомогою виводкових бруньок.

Охорона: охороняється в Карпатському БЗ, ПЗ «Горгани», Рівненському, «Розточчя», «Черемський» та у Карпатському, «Вижницькому», «Деснянсько-Старогутському», Мезинському НПП та в низці РПП, заказників, пам’яток природи та заповідних урочищ. Заборонено суцільні рубки лісів, збирання та заготівлю рослин.

Практичне значення: лікарське, фарбувальне, декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці