У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини - береза низька

Сьогодні в  рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Береза низька Betula humilis Schrank.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: зростає на Поліссі, Розточчі, Волино-Подільській височині.

Чисельність та структура популяцій: трапляється окремими ізольованими популяціями, які займають невелику площу, від кількох квадратних метрів до 50 га. На 10 м.кв. припадає в середньому 1-3 кущі.

Причини зміни чисельності: різке порушення рівня грунтових вод у звязку з гідромеліоративними роботами, видобутком торфу.

Загальна біоморфологічна характеристика: кущ 1-2,5 м заввишки, максимальна висота 3,8 м. Кора чорно-бура на старих гілках та червонувато-бура на молодих, вкритих смолистими бородавочками і рідкими короткими волосками. Листки 1-3 см завдовжки, серцеподібні або яйцеподібно-овальні, зубчасті. Квіти різностатеві, зібрані в сережки. Плід горішок до 2 мм завдовжки, з крильцями. Цвіте у травні, плодоносить у липні. Розмножується вегетативно (розростанням кущів) та насіння.

Охорона: охороняється в ПЗ «Розточчя», «Черемський», Шацькому НПП, в заказниках «Нечемне», «Чахівський», «Любче», «Мішич», «Озерище» (Волинська область), «Бушанський» (Рівненська область), «Романівське болото» (Київська область), «Замглай» (Чернігівська область), «Ретинський» (Сумська область). Заборонено порушення умов місцезростання, знищення кущів.

Практичне значення: декоративне, ценозоутворююче.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці