У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини - билинець довгорогий

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Билинець довгорогий Gumnadenia conopsea.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: Карпати (до вис. 2000 м н.р.м.), Полісся, Розточчя, Опілля, Лісостеп, Гірський Крим.

Чисельність та структура популяцій: популяції нараховуються від декількох особин (на рівнині) до сотень і тисяч особин (у Карпатах). У Карпатах популяції повночленні, з перевагою генеративних особин .

Причини зміни чисельності: порушення екологічних умов у результаті господарської діяльності, корінне поліпшення лук, сильватизація екотопів, викопування бульб як лікарської сировини (салеп).

Умови місцезростання: на луках, серед чагарників, у світлих лісах, на галявинах, узліссях, по краях боліт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина до 65 см заввишки. Бульби 4-6 лопатеві, пальчасті, сплющені. Листки лінійно-ланцетні, жолобчасті. Суцвіття колоскоподібне, з численних невеликих рожевих квіток 6-15 см завдовжки. Приквітки яйцеподібно-ланцетні, видовжено загострені, бічні зовнішні листочки оцвітини еліптичні, відхілені набік, середній зовнішній листочок і бічні внутрішні кола сходяться шоломом. Губа ромбоподібна, 5-6 мм завдовжки, неглибоко-трилопатева, з тупими лопатями. Шпорка косо дороги спрямована, ниткоподібна, в 1.5-2 рази довша від завязі. Цвіте у червні-липні. Плодоносить у серпні-жовтні. Розмножується переважно насінням, дуже рідко бульбами.

Охорона: охороняється в Карпатському БЗ, Ялтинському гірськолісовому, Кримському, «Горгани» ПЗ, Карпатському, Вижницькому, Ужанському, «Синевир» та «Сколівські Бескиди» НПП. Необхідний контроль за станом популяцій рівнинної зони. Заборонено заготівлю, порушення умов оселищ.

Практичне значення: декоративне, лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці