Питання отруєння бджіл на Чернігівщині обговорили на нараді в ОДА

5 травня 2020 року в Чернігівській обласній державній адміністрації відбулась нарада щодо проблематики отруєння бджіл на Чернігівщині під головуванням  Андрія Прокопенка.

Присутні на засіданні представники профільних структурних підрозділів ОДА, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, правоохоронних органів,  обласної та міської спілки бджолярів, а також підприємці, які вирощують сільськогосподарські культури, долучились до обговорення питань вимирання бджіл у 7-ми районах нашої області.

«Ми детально опрацювали проблематику вимирання бджіл на Чернігівщині. Дали змогу всім сторонам, котрі впливають на галузь бджільництва, озвучити свою точку зору», – зазначив Андрій Прокопенко. – Чи не щодня з різних куточків України надходять сигнали про масове отруєння цих надзвичайно корисних комах. Чернігівщина також не є виключенням. На сьогодні це дуже серйозна проблема, яка потребує посиленої уваги і скорішого вирішення.

Юрій Павлішен, начальник Держпродспоживслужби в області зазначив, що не допускати отруєнь комах допоможе налагоджена співпраця між бджолярами, органами місцевого самоврядування, аграріями та установами Держпродспоживслужби. Кожна із сторін має на належному рівні виконувати обов’язки, передбачені нормативними актами.

В обов’язковому порядку аграрії перед проведенням робіт з обробки рослин зобов’язані повідомляти про свої дії пасічників, голів громад та відповідні ради не пізніше ніж за 3 доби. Правилами дозволяється проводити обробку лише у нічний або вранішній час і при швидкості вітру 1-2 метри за секунду. Однак, аграрії здійснюють польові роботи за зручних для себе умов, порушуючи законодавство.  

Тому Валентина Дзюба, в.о. керівника Державної екологічної інспекції в області, закликала присутніх не порушувати норми екологічного законодавства та унеможливлювати негативний вплив на стан навколишнього середовища.

«Отже, висновки такі. В першу чергу, маємо припинити практику неконтрольованого протруєння полів несертифікованими хімікатами. Для цього потрібно посилити контроль і зобов`язати сільгоспвиробників працювати прозоро, не приховувати інформацію щодо своїх дій на землях громад, – підсумував голова ОДА.

Змінити ситуацію зможе і внесення змін в чинне законодавство. Йдеться про внесення змін у Закон «Про карантин і захист рослин» та у Закон «Про бджільництво». Коли нові норми відповідатимуть європейським вимогам.




 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці