Отруєння бджіл пестицидами

З початком весняно-польових робіт в області збільшилася кількість скарг від бджолярів щодо отруєння бджіл пестицидами. Так, цьогоріч маємо випадки загибелі медоносних бджіл у 7 районах нашої області, а саме: Бахмацькому, Варвинському, Менському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському та Срібнянському.

Явище, що має місце внаслідок хімічної обробки сільськогосподарських угідь фермерами, недотримання аграріями регламентів при застосуванні засобів захисту рослин, норми частини 2 статті 37 Закону України «Про бджільництво».

Мова, зокрема, про те, що фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії його токсичності.

Окрім того, правилами дозволяється проводити обробку лише у нічний або вранішній час і при швидкості вітру 1-2 метри за секунду. Порушення цих норм може негативно вплинути на стан комах та призвести до їх гибелі.

Необхідно дотримуватися та виконувати вимоги ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» від 03.08.1998, ДСП № 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України» від 18.12.1996, Закон України «Про бджільництво», наказ Головного державного ветеринарного інспектора України «Про затвердження Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 30.01.2001 № 9.

Перевірки фактів порушення вимог законодавства щодо використання засобів захисту рослин та застосування заходів адміністративного впливу належать до компетенції Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Державною екологічною інспекцією області ж здійснюються заходи щодо державного нагляду (контролю) в частині дотримання аграріями вимог законодавства про екологічну безпеку: охорону атмосферного повітря, запобігання забрудненню земель хімічними речовинами, дотримання вимог під час транспортування, зберігання, використання, знешкодження та захоронення хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив, токсичних речовин і відходів тощо.

Так, за порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів відповідно до статті 83 Кодексу України про адміністративні правопорушення настає адміністративна відповідальність. На громадян накладається штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень), а на посадових осіб - від 7 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 119 до 170 гривень).

Невиконання законних розпоряджень чи приписів інспекторів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів, ненадання їм необхідної інформації або надання неправдивої інформації, вчинення інших перешкод для виконання покладених на них обов'язків, карається штрафом від 9 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 153 до 255 гривень) і від 15 до 45  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 765 гривень) - на  посадових осіб відповідно (ст. 188-5 КУпАП).

Тож, як бачимо, питання захисту бджолосімей, збереження здорового середовища їх існування є важливим до вирішення як бджолярами і аграріями, так і органами влади на місцях. Не допускати порушення екологічного законодавства та унеможливлювати випадки  негативного впливу хімікатів на стан навколишнього природного середовища – завдання, що має обєднати всі зацікавлені сторони.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці