Бровник однобульбовий - червонокнижний

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Бровник однобульбовий (герміній однобульбовий) Herminium monorchis.

Природоохоронний статус виду: зникаючий.

Поширення в Україні: в Карпатах, на Поліссі, в Лісостепу.

Чисельність та структура популяцій: чисельність і щильність низька, зростає здебільшого поодинці, кількість популяцій постійно зменшується, частина їх втрачена.

Причини зміни чисельності: зміна гідрологічного режиму внаслідок мелаорації земель, торфорозробки, випас худоби.

Умови місцезростання: вологі і болотисті луки, осоково-гіпнові низинні болота, в угрупованнях союзу Сaricion davallianae, союзу Molinion, рідше – в заболочених рідколіссях і серед чагарників. Трапляється переважно на багатих на вапно грунтах. Мезогігрофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина до 35 см заввишки. Бульба одна (рідше 2). Стебло має біля основи два (іноді 3) зближені, обернено-яйцеподібні листки. Суцвіття колосоподібне, видовжене, багатоквіткове (10-45 квіток). Приквітки лінійно-ланцетні або ланцетні, майже дорівнюють зав’язі або трохи коротші від неї. Квітки дрібні, жовтуватозеленкуваті, з сильним медовим запахом, трохи повислі. Листочки оцвітини складені дзвоникоподібно, зовнішні – яйцеподібнодовгасті, тупуваті, до 3 мм завдовшки, 2 внутрішніх майже списоподібні, видовжено загострені, до 4 мм завдовжки. Губа без шпорки, але з мішечкоподібною заглибиною при основі, трилопатева, з боковими лопатями шилоподібно-лінійними і середньою лопаттю більш довгою (в 2.5 рази) і більш товстою, ніж бокові. Завязь скручена, сидяча, на верхівці вперед нахилена. Цвіте у травні. Розмножується насінням (дає до 1.5 тис. насінин на одну рослину) та вегетативно (може утворювати дві бульби).

Охорона: охороняється в Карпатському БЗ та Карпатському НПП. Потрібен контроль за станом популяцій. Заборонено збирання рослин, гербарію, торфорозробки, проведення меліоративних робіт, випас

Практичне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці