Булатка червона - рослина з Червоної книги України

Памятаєте, ми писали про булатку довголисту. Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Булатка червона Cephalanthera rubra.

Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширення в Україні: Закарпаття, Карпати, Полісся, Лісостеп, Гірський Крим, Степ (рідко).

Чисельність та структура популяцій: популяцій багато, в них нараховується від кількох особин до 30-40, їх щільність низька. Вони неповночленні, переважають дорослі вегетативні рослини, молоді рослини відсутні або становлять невеликий відсоток.

Причини зміни чисельності: зривання на букети, руйнування екотопів, вирубка лісів, заміна насаджень штучними культурами.

Умови місцезростання: тінисті та розріджені листяні і хвойні ліси, серед чагарників, на узліссях. Рослини зростають на грунтах різної вологості і кислотності, з перевагою багатих на гумус та вапно. Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 25-50 см заввишки. Кореневище висхідне. Стебло тонке, пряме або трохи звивисте, вісь суцвіття і завязь залозисто опушені. Листки 4-5, ланцетні, до 12 см завдовжки. Суцвіття негусте, з 2-8 (12) великих лілово-рожевих, з білуватою губою квіток. Приквітки лінійно-ланцетні, майже дорівнюють зав’язі. Зовнішні листочки оцвітини ланцетні, дрібно опушені, до 2,5 см завдовжки, внутрішні – овально-ланцетні, коротші від зовнішніх. Губа білувата, на верхівці і по краях рожева. Завязь скручена, сидяча, опушена. Цвіте у червні-липні, плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням і вегетативно. За несприятливих умов рослина може до 20 років вести підземний спосіб життя.

Охорона: охороняється у Карпатському БЗ, Канівському, Кримському, «Мис Мартьян», Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, «Розточчя» ПЗ, Карпатському, Ужанському, «Синевир», «Подільські Товтри», «Святі гори» НПП. Контроль за станом популяцій. Заборонено збирання рослин, суцільні рубки лісів.

Практичне значення: декоративне, лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці