Верба Старке Sаlix starkeana Willd - рослина Червоної книги України

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Верба Старке Sаlix starkeana Willd.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: в Україні трапляється спорадично на Поліссі, Розточчі-Опіллі, у Передкарпатті, Карпатах, Лівобережному та Правобережному Лісостепу.

Чисельність та структура популяцій: представлений здебільшого нечисленними популяціями з неповночленним віковим спектром.

Причини зміни чисельності:зменшення чисельності особин відбувається на докорінно трансформованих (осушених) біотопах унаслідок дії різних антропогенних чинників: випасу, випалювання, будівництва тощо.

Умови місцезростання: відзначається широкою еколого-ценичною амплітудою. Росте на евтрофних та мезотрофних болотах, торфовищах, вологих заплавних і низинних луках, лучних степах, узлісся, у чагарниках, рідколіссях, світлих лісах, на залізничних насипах тощо. Трапляється як асектатор в угрупованнях травяних та травяно-мохових боліт, гігрофільних чагарників, вологих лук тощо.

Загальна біоморфологічна характеристика: нанофанерофіт. Низький листопадний кущ, 0,5-1 м заввишки. Листки яйцеподібні, оберненояйцеподібні або еліптичні, з коротко загостреними верхівками, цілокраї або зубчасті, зверху зелені, знизу свинцево-сизі, у зрілому стані голі, 2-6 см  завдовжки, 2-4 см завширшки. Прилистки косояйцеподібні, зубчасті, виражені лише на добре розвинених пагонах. Сережки 2-4 см завдовжки, циліндричні, тонкі, нещільні. Приквіткові луски жовтуваті, зрідка на верхівці темні. Квітки двотичинкові, тичинки вільні, голі, з жовтими пиляками. Завязь шовковиста, на довгій ніжці. Стовпчик короткий, приймочки з короткими відхиленими назовні лопатями. Цвітне у квітні-травні, плодоносить у червні. Поновлюється насінням та вегетативно.

Охорона: охороняється у Шацькому, «ДеснянськоСтарогутському» НПП, ПЗ «Розточчя», заказнику «Верхобузькі болота» (Львівська обл.) та інших об’єктах ПЗФ. Для розробки природоохоронних заходів необхідні додаткові хорологічні, еколого-фітоценотичні та популяційні дослідження. Заборонено корінну трансформацію екотопів, розробку торфовищ, надмірне випасання худоби.

Практичне значення: протиерозійне, дубильне, медоносне, декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці