Червонокнижна рослина - Гелодій Бландова

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Гелодій Бландова Helodium blandowii (F.Weber et D.Mohr) Warnst.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: зрідка на Українському поліссі, відоме одне місцезнаходження в Правобережному Лісостепу: біля с. Водяне Знамянського р-ну Кіровоградської області.

Чисельність та структура популяцій: невеликими куртинами серед сфагнових та брієвих мохів; іноді його проективне покриття в моховому покриві досягає 25%. Вид зникає у лісопарковій зоні м. Києва.

Причини зміни чисельності: осушення боліт.

Умови місцезростання: на збіднених евтрофних, близьких до них мезотрофних болотах та в заболочених лісах.

Загальна біоморфологічна характеристика: досить великий мох у нещільних світлозелених чи жовто-зелених дернинках. Стебло до 10-15 см, прямостояче, одноперисторозгалужене, густоповстисте. Листки широкояйцеподібні, по краю відгорнуті, пилчасті. Клітини папілозні, від продовгуватих до лінійних. Однодомний. Коробочка на жовто-червоній ніжці, похила до горизонтальної, довгастоциліндрична. Спорогони утворюються рідко.

Охорона: охороняється в Черемському ПЗ і заказнику «Нечимне» (Волинська обл.), на території памяток природи Чорний ліс (Кіровоградська обл.), та Романівське болото (Київська обл.). Необхідно контролювати стан популяцій, створювати нові природно-заповідні території в місцях зростання виду.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

Господарське значення: відомостей немає.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці