Голубі озера в Олешні – інспектори оглянули територію

Курортний сезон саме в розпалі, однак ситуація, що склалася з COVID-19, змусила відпочиваючих шукати альтернативу літньому відпочинку за кордоном. Показово, що на території Чернігівської області мальовничих місцин, де можна гарно відпочити, з користю  провести час та насолодитися природною красою, вдосталь.

Зелений туризм області стрімко розвивається, а кількість бажаючих провести час на лоні природи збільшується. Однак, виїжджаючи на природу, люди лишають по собі купи сміття. Викинуті недопалки цигарок, розбите скло, використані поліетиленові пакети не тільки псують естетичний вигляд зелених територій, але призводять до засмічення природних екосистем.

«Голубі озера» - унікальне місце, де вже не один рік поспіль відпочивають чернігівці та гості міста. Тож, представники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області вирішили перевірити чи дотримуються тут вимоги природоохоронного законодавства та дізнатися як організований відпочинок громадян.

7 липня, оглянувши територію Добрянського лісництва ДП «Добрянське лісове господарство» та земельну ділянку, що знаходиться у користуванні ПП «СВ ПОЛІССЯ» в районі розташування рекреаційної зони «Голубі озера», інспектори встановили наступне.

По всьому периметру Блакитного озера забезпечений вільний доступ громадян до води. Відпочивальники проживають як в деревяних будиночках, так і на облаштованих кемпінгових майданчиках. Встановлені сміттєві контейнери, наявні вуличні вбиральні. Прибережна зона, лісові галявини не забруднені.Факти несанкціонованого розміщення відходів та засмічення земель не зафіксовані. Прибирання сміття на цій території та його вивезення здійснюється ПП «СВ ПОЛІССЯ».

Відпочинок навколо Смарагдового озера організований на облаштованих кемпінгових майданчиках. Встановлені контейнери для відходів та вуличні вбиральні.  Факти несанкціонованого розміщення відходів та засмічення земель не зафіксовані. Прибирання цієї території і вивезення сміття забезпечується ДП «Добрянське лісове господарство».

Ситуація з Чорним озером трохи інша,  оскільки відпочинок громадян навколо території не організований. Охочих відпочити тут значно менше, однак незначні групи людей знаходяться біля озера у наметах або без них. Місця для централізованого збору відходів біля водойми не облаштовані. Факти несанкціонованого розміщення відходів та засмічення земель не зафіксовані.

Окрім того, вживаються додаткові заходи для зменшення навантаження на об’єкти довкілля в організованих місцях відпочинку та запобігання виникнення пожеж в екосистемах. Відповідальними особами проводиться постійний контроль за прилеглою територією.

Тож, як бачимо рекреаційна зона Голубих озер відрізняється своєю чистотою. Розвинута інфраструктура та облаштовані зони роблять відпочинок туристів комфортнішим. Людям лишається єдине – залишатися людьми і берегти «перлинки» Ріпкинського краю для прийдешніх поколінь.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці