Горицвіт весняний - рослина з Червоної книги

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Горицвіт весняний Adonis vernalis L.

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: в Україні зростає на пд. Полісся (рідко), в Лісостепу, Степу і Криму.

Чисельність та структура популяцій: популяції континуальні, однак інтенсивний вплив антропогенних факторів призвів до їх інсуляризації та трансформації у локальні. В умовах Пд. Лісостепу та Пн. Степу мають найвищу щільність (8-25 особин на 1 м.кв.) і повночленні правостронні спектри, в Криму їх щільність нижча.

Причини зміни чисельності: вид досить поширений, але запаси сильно скоротилися через розорювання, перевипас, терасування та заліснення схилів, великі обєми заготівлі, збирання на букети.

Загальна біоморфологічна характеристика: криптофіт. Багаторічна травяна рослина 15-50 см заввишки з товстим косогоризонтальним коротким кореневищем і прямими надземними пагонами. Листки пальчасторозсічені на вузькі ниткоподібні долі. Квітки поодинокі, 2-3 см в діаметрі, золотистожовті з 12-20 жовтими і 15 зеленуватими листочками оцвітини. Плід багатогорішок. Цвіте в березні-квітні. Плодоносить у травні. Розмножується насінням і вегетативно.   

Охорона:  охороняється в ПЗ: Українському степовому, Луганському, Канівському, Дніпровсько-Орільському, Кримському, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, Опукському, «Медобори», «Єланський степ»; НПП: «Подільські Товтри», «Святі Гори», «Кармелюкове Поділля», і в ряді РЛП, заказників і пам’яток природи. Необхідно організувати нові заказники та контролювати стан популяцій. Заборонено заготівлю рослин, терасування та заліснення схилів.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  вирощують в Національному ім. М.М. Гришка, Донецькому і Криворізькому ботанічних садах НАН України, в Нікітському ботанічному саду – ННЦ УААН, у ботанічних садах багатьох університетів.

Господарське та комерційне значення:  лікарське, декоративне.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці