Кладонія зірчаста - Червонокнижна рослина

У  рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Кладонія зірчаста, кладонія альпійська Cladonia stelarris (Opiz.)

Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширення в Україні: широколистянолісова зона (розсіяно), а також відома з єдиного місцезнаходження в Лівобережному Лісостепу, де, можливо, вже зникла.

Чисельність та структура популяцій: трапляється поодинці. Належать до видів, що дуже повільно відновлюють своє угруповання.

Причини зміни чисельності: меліорація та знищення старих лісових масивів.

Умови місцезростання: на піскуватому грунті, у світлих соснових лісах, на купинах і сфагнових болотах, іноді на відкритих місцях.

Загальна біоморфологічна характеристика: слань утворена щільними дернинками подеціїв, у яких не можна розрізнити головного стовбурця, 1,3-2 см заввишки, кущиста, зверху повстяна, трохи бородавчаста, матова, білувато-сіра до світло-сірувато-зеленої або жовтувато-білувата, до субстрату не прикріплена. Гілочки круглясто-циліндричні, рясно пентахомічно чи дихотомічно розгалужені, з 4-6 короткими товстуватими, здебільшого прямостоячими, світло-жовтуватими кінцевими гілочками, що пірчасто розходяться; основні гілочки 0.5-2.5 мм завширшки. Апотенції маленькі, до 0.5 мм у діаметрі, коричневі, зібрані на кінчиках гілочок по кілька штук чи поодинокі. Розмножуються нестатевим (паличкоподібними пікноконідіями та фрагментами слані) та статевим (довгастими до веретеноподібних одноклітинними спорами) шляхом.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідно зберегти локалітети з місцями зростання виду, контролювати стан популяцій на вказаних територіях та здійснювати заходи, спрямовані на збереження старих лісових масивів.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: відомостей немає.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці