Коручка чемерникоподібна (коручка широколиста)

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Коручка чемерникоподібна (коручка широколиста) Epipactis helleborine (L.)

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: Карпати, лісова, лісостепова, степова (в лісах долин великих річок) зони, Гірський Крим.

Чисельність та структура популяцій: популяції від кількох до ста особин. За віковою структурою переважно нормальні неповночленні, з правостороннім віковим спектром.

Причини зміни чисельності: порушення екотипів (суцільні вирубки, надмірна рекреація). Добре витримує помірний вплив антропогенних навантажень.

Умови місцезростання: хвойні, мішані та широколистяні ліси, зрідка – узлісся, на бідних і багатих грунтах різної вологості і кислотності, переважно багатих на вапно. Часто – у вторинних  угрупованнях, в екотонних зонах. Мезофіт. Сциофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна травяна рослина 30-100 см заввишки. Кореневище коротке. Листки (4-10) від яйцеподібних до ланцетних. Квітки (12-50) зеленкувато-пурпурові, у густій китиці. Приквітки (4-10) від яйцеподібних до ланцетних. Квітки (12-50) зеленкувато-пурпурові, у густій китиці. Приквітки ланцетні. Зовнішні листочки оцвітини яйцеподібно-ланцетні, 10-13 мм завдовжки, внутрішні – коротші і ширші. Губа коротша від інших листочків оцвітини. Завязь слабко опушена. Цвіте у червні-вересні. Плодоносить у липні-жовтні. Розмножується насінням і кореневищем.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється в Карпатському БЗ, Канівському, Кримському, Поліському, «Черемському», Рівненському, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, «Мис Мартьян», «Розточчя», «Медобори» ПЗ, Карпатському, «Ужанському», Шацькому, «Деснянсько-Старогутському», «Мезинському», «Вижницькому», «Синевир», «Подільські Товтри», «Святі гори», «Сколівські Бескиди», «Гомільшанські ліси» НПП та ін. природнозаповідних територіях. Контроль за популяціями. Заборонено збирання рослин, порушення екотипів.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  вирощують у ботанічних садах: Національному ім. М.М. Гришка НАН України, Донецькому НАН України, Чернівецького та Харсківського національного університетів.

Господарське та комерційне значення: лікарське, декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці