26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Ця дата, без сумніву, назавжди залишиться в пам’яті кожного з нас і нагадуватиме про страшну аварію багатьом прийдешнім поколінням.

О 1 год. 23 хв. вибухнув 4-й четвертий реактор ЧАЕС; сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році. Відомо, що від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, тоді загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою померли десятки  тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Чорнобильська трагедія призвела до непоправної втрати людського ресурсу, жертв серед військових, пожежних, медиків. За екологічними наслідками вона переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

Тоді кожен ліквідатор, котрий віддав своє життя і здоров’я задля порятунку людей, здійснив подвиг.


Тож, сьогодні висловлюємо щиру вдячність і пошану ліквідаторам ЧАЕС, рятівникам і всім ти, хто усвідомлено і жертовно віддав своє життя заради життя прийдешніх поколінь, зупинив страшну катастрофу.

 

Низький уклін пам’яті тих, кого вже немає. Шана і вдячність, побажання здоров’я і довгих років життя тим, хто з нами!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці