Профілактична робота щодо попередження пожеж у природних екосистемах області триває

На Чернігівщині триває пожежонебезпечний період. І хоча цьогорічна весняна погода досить прохолодна і дощова, однак випадки пожеж у природних екосистемах області все ж таки фіксуються (за інформацією Управління ДСНС України в області упродовж минулого тижня вогнеборцями ліквідовано 2 пожежі).  

Незабаром літо. Час, коли суха рослинність може займатися і спалахувати від найменшої вогняної іскри, а невеличке загорання – перетворитися на масштабну пожежу. Сухостій, листя чи інші залишки сухої рослинності горять вкрай швидко та здатні провокувати пожежі на значних територіях.

 Тож Державна екологічна інспекція у Чернігівській області продовжує контролювати дотримання вимог природоохоронного законодавства, зокрема, в частині захисту лісів і рослинного світу. Заходи реагування проводяться у співпраці з місцевими органами влади, лісовими господарствами області,  підрозділами ДСНС та поліції.

Так, з початку 2021 року інспекційним складом вже проведено 44 заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, зокрема, з протидії виникненню пожеж. До адміністративної відповідальності притягнуто 21 особу на суму  67490 гривень.

Триває постійна розяснювальна робота щодо попередження випадків пожеж у природних екосистемах області. Акцентується увага громадян на негативних наслідках загорань для навколишнього природного середовища:  зменшення площі лісів по всій території України, знищення степових угідь, зниження  родючості ґрунтів та глобальних змінах клімату. Окрім того, у вогні гинуть найуразливіші представники природи: комахи, черв’ячки, маленькі пташки, зайченята та інші живі організми. Все це призводить до втрати біологічного різноманіття на Землі, адже коли гине одна або кілька ланок екосистем стан довкілля поступово змінюється.

Сюжети на відповідну тематику виходять на обласному телебаченні, питання боротьби з паліями сухої трави обговорюються на радіо, статті публікуються  у місцевих газетах.  Питання попередження пожежам у природних екосистемах висвітлюються також у загальнодоступних групах мережі інтернет, медійних ресурсах області, на офіційному сайті Інспекції та сторінці Facebook. Так, лише з початку року в медіапросторі поширено більше 90 тематичних повідомлень.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища закликають громадян бути свідомими у своїх діях, перебуваючи на природі, лісі чи інших зонах для відпочинку! Дбати про власну безпеку і зважати на відповідальність за порушення вимог природоохоронного законодавства та правил пожежної безпеки!

Пам’ятайте, що в разі виявлення підпалювачів сухої рослинності чи сміття, відповідальності їм не уникнути!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці