29 травня – День компосту!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області відзначає цей травневий захід, тож ділимося з вами цікавинками про компостування.

Сам процес приготування компосту (органічного добрива) досить тривалий. Однак, використовуючи деякі «секретики», його можна прискорити.

Отже, для приготування компосту вам знадобляться такі складові: органічні відходи (рослинного і тваринного походження), вода, повітря, помірне сонячне освітлення та корисні мікроорганізми чи бактерії.

Прискорити процес компостування допоможе подрібнення сухого листя чи інших залишків рослинності та періодичне помірне зволоження суміші водою. Масу для  виготовлення компосту складають у купи або закладають у спеціальні резервуари (контейнери) чи ями таким чином, щоб забезпечити добру вентиляцію.

Компостні купи розташовують у місцях, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Рослинні решти бажано складати пошарово, чергуючи із землею.  Харчові рештки, пташиний послід також будуть чудовим доповненням для майбутньої поживної суміші. Але тут потрібно зважати на те, що компостна купа може зацікавити гризунів. Тож харчові відходи варто додавати у невеликій кількості. Покращити процес компостування допоможуть каліфорнійські черв’яки чи Дендробени (дощові черв’яки). Компост вважатиметься готовим, коли перетвориться на однорідну темну розсипчасту масу та матиме запах і колір ґрунту.

Памятайте, компост не повинен неприємно пахнути. Якщо ж все таки купа виділяє неприємний запах, варто перемішати поживний ресурс або додати до нього деревину чи папір. Так ви підвищите кількість кисню, запах поступово буде зникати.

А от що категорично не можна додавати до компосту, так це пластик, метал, каміння, скло, великі гілки чи побутове сміття.

Ну, а про переваги біогумусу ми вже розповідали у попередніх наших постах. Однак, не буде зайвим ще раз сказати, що компост використовується в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Ця суміш покращує стан ґрунту, припиняє розвиток бур’янів, слугує поживним кормом для хробаків та інших живих організмів. Органічною масою можна підживити кімнатні рослини та навіть знешкодити патогенні мікроорганізми.

Тож беріть собі на замітку як ефективно, з користю можна переробити поживні відходи і рослинні залишки та долучайтеся до відзначення свята!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці